Atentie, aterizeaza piticii lui Basescu! Alba ca Zapada s-a mutat peste drum de Palatul Cotroceni

de Anca SIMINA Publicat la: 05.08.2013 19:20 Ultima actualizare: 05.08.2013 20:05

Sustinatorii noului partid prezidential, Miscarea Populara, ale caror semnaturi au fost aduse saptamana trecuta la Tribunalul Bucuresti, provin cu precadere din judetele in care PDL are, in ultima perioada, tot mai multi disidenti, de la primari la lideri de filiale sau in care actualii consilieri de la Palatul Cotroceni au legaturi puternice. In top 3 se afla Constanta, Galati si Olt. Urmeaza Arad, Dambovita, Neamt, Arges, dar si judete in care PDL-istii ar putea avea surprize in perioada urmatoare: Dolj, Bistrita-Nasaud, Suceava, Brasov.
Pana sa se infiinteze cu acte in regula, Partidul Miscarea Populara, anuntat in repetate randuri ca fiind o Alba ca Zapada in politica si al carui semn electoral este marul, a facut deja doua mutari. Prima: i-a facut loc, prin statut, Fundatiei omonime in care presedintele Traian Basescu va intra dupa incheierea mandatului, la masa deciziilor din partid. A doua: si-a inchiriat un sediu, pana in 2018, chiar peste drum de Palatul Cotroceni.

In judete, unii dintre liderii sau parlamentarii PDL au deja explicatii pentru valul de “tradari”. “E o chestiune subterana, se ocupa fostul senator Marius Necula si un consilier local nemultumit. Au convins si membri PDL, dar nu membri marcanti. Sunt din fostul PLD care au trecut la PDL”, a identificat liderul deputatilor PDL Mircea Toader, potentialii traseisti de la Galati. Altii n-au dat insa in filialele lor de niciun potential tradator care sa-i puna pe ganduri. “N-am nici primari care sa plece, nici nu stiu de membri care sa fi semnat. Cu toate eforturile mele, n-am gasit pe nimeni pana acum, nu-mi explic”, spune europarlamentarul Marian Jean Marinescu.
Cat plateste chirie partidul din Cotroceni
Primul termen pentru infiintarea PMP a fost stabilit de Tribunalul Bucuresti pe 22 august. Pana atunci, partidul incurajat de presedintele Basescu sa se infiinteze si-a inchiriat viitorul sediu central. Casa cu cinci camere si curte in care va functiona viitorul partid al lui Basescu se afla pe strada Dr. Nicolae Turnescu, la nr I, chiar peste strada de intrarea principala in Palatul Cotroceni.

Vila construita in 1910 i-a fost inchiriata lui Eugen Tomac, presedintele provizoriu al partidului, de Francisca Dolores Pascariu, un medic din Bucuresti stabilit momentan in Noua Zeelanda, unde lucreaza intr-o companie farmaceutica internationala prezenta si pe piata din Romania. Contractul de inchiriere a fost semnat, de altfel in numele proprietarei, de tatal acesteia, Mihai Cojocaru, pentru o perioada de cinci ani, contra sumei de 1200 de euro pe luna. Gandul a incercat sa o contacteze pe Francisca Dolores Pascariu, insa fara rezultat.

In casa de pe Dr. Nicolae Turnescu nr. 1 a functionat, pana nu demult, o ceainarie. Foto: Razvan Chirita // Mediafax
Fondatorii PMP s-au fotografiat de altfel in curtea sediului, publicand poza pe site-ul fundatiei, fara a mentiona insa locul in care a fost facuta.

Contractul de inchiriere valabil pana pe 22 iulie 2018, ca si actele de constituire a partidului sunt semnate, fara exceptie, pe 22 iulie, chiar in ziua in care Elena Udrea anunta posibilitatea inscrierii partidului la tribunal a doua zi. Actele au fost parafate de avocatul Ina Vintilescu, sotia fostului ministru PDL al Dezvoltarii, Cristian Petrescu, actual membru fondator al PMP. Ina Vintilescu va fi de altfel cea care va reprezenta in instanta PMP.
Sotia lui Petrescu a avut printre altele contacte de reprezentare si asistenta juridica in procedura de expropriere pe autostrazile A2 si A3, din care doua semnate in 2004, in valoare de 285.000 de euro, respectiv 264.000 de euro si unul semnat in 2006, in valoare de 4.612.800 de lei. Cei doi sunt un cuplu din 2008.
Fundatia unde va activa Basescu, la masa deciziilor din partid
Asa cum arata statutul viitorului Partid Miscarea Populara, pe care liderii nu au dorit sa il faca public la cererea ziaristilor, dar care se afla la Tribunalul Bucuresti, Fundatia cu acelasi nume in care presedintele a anuntat ca va activa cu certitudine dupa plecarea de la Palatul Cotroceni, are un loc asigurat la masa deciziilor.
Astfel, presedintele Fundatiei Miscarea Populara, functie asumata in prezent de Marian Preda, ar urma sa faca parte din conducerea partidului, in momentul in care ar decide sa ii devina membru. Regula se pastreaza si la nivel de judet.
Si presedintele, dar si membrii fondatori ai Fundatiei, intre care se numara consilierii prezidentiali Cristian Diaconescu, Daniel Funeriu si Sebastian Lazaroiu, au cate un vot la Congresul partidului, unde se aleg liderii dupa infiintare, cu aceeasi conditie de a se inscrie in randurile sale.? La varf, PMP ar urma sa fie condus de 12 membri: presedinte, prim-vicepresedinte, 5 vicepresedinti, alti 4 membri si presedintele Fundatiei Miscarea Populara, din ziua in care se inscrie in partid. Fiecare organizatie locala va avea minimum 30 de membri din care 5 sau chiar 7 vor fi lideri. La primul Congres cota de reprezentare va fi de 1 la 100 de membri, numarul acestora nefiind cunoscut in prezent.
Primul test politic pentru care se incalzeste PMP ar fi alegerile europarlamentare. Regula stabilirii candidatilor pentru orice tip de scrutin, potrivit statutului, este cea a votului intern direct si secret. Daca prezidentiabilul Miscarii Populare va iesi din votul tuturor membrilor, dintr-o lista propusa de conducere la care se adauga cate un nume din fiecare filiala, la europarlamentare, regula nu e la fel de clara. Lista de candidati propusa de conducere va fi completata de maximum trei propuneri din fiecare judet, decizia fiind a membrilor, fara a se mentiona insa daca este vorba despre toti acestia sau doar de reprezentanti ai lor.
Criteriile de inscriere, arata, pe hartie, similar cu cele ale partidelor deja consacrate. In scripte, partidul isi propune sa accepte ca membri doar oameni “corecti, onesti si cu buna reputatie in comunitate”, fara condamnari definitive “cu exceptia situatiilor in care exista reabilitare” si fara dosar de securitate cu decizie irevocabila in instanta. Urmaritii penal sunt automat suspendati temporar. La inscriere, Miscarea Populara cere CV, 15 zile timp de gandire daca accepta sau nu membrul si o declaratie pe proprie raspundere din partea candidatului “privind apartenenta la alt partid”.
Contactat de gandul pentru a face precizarile pe care le considera necesare, presedintele PMP, Eugen Tomac a propus initial o amanare, apoi nu a mai fost disponibil.
PDL nu e in alerta, “chiar daca se …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *