Atentionari de calatorie ale MAE: Uraganele Florence si Olivia in SUA, risc de incendii in Grecia, greva Ryanair in Germania

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau doresc sa calatoreasca in SUA, in mod special in zona statelor Georgia, Carolina de Sud, Carolina de Nord, Virginia, ca Uraganul Florence a evoluat rapid in ultimele ore, atingand intr-un ritm accelerat gradul 4 (pe o scara de la 1 la 5).
Potrivit autoritatilor americane http://www.nhc.noaa.gov? (Centrul de Urmarire al Uraganelor), sunt asteptate vanturi puternice, de peste 200 de kilometri pe ora, si daune majore in zonele afectate (dezradacinarea copacilor, dislocarea acoperisurilor si a zidurilor, distrugerea caselor), intreruperea curentului electric pentru mai multe zile.
Autoritatile locale din statele Carolina de Sud, Carolina de Nord si Virginia au declarat stare de urgenta, iar in zonele puternic afectate au fost emise ordine de evacuare, informeaza MAE.
Totodata, potrivit Centrului de urmarire a uraganelor in Pacific http://www.prh.noaa.gov/cphc/ , Uraganul Olivia, cu o intensitate de categoria 1, se indreapta catre vestul Insulelor Hawaii, urmand ca in zilele urmatoare sa se transforme intr-o puternica furtuna tropicala, cu vanturi de pana la 185 de kilometri pe ora.
Potrivit MAE, la nivelul misiunii diplomatice si al oficiilor consulare de cariera si onorifice de pe teritoriul SUA au fost luate masuri pentru preluarea apelurilor de la cetatenii romani sau familiile lor, urmand ca solutionarea acestora sa se realizeze cu sprijinul autoritatilor americane, care intervin la fata locului.
Solicitarile de asistenta consulara se pot face la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei in SUA, sectia consulara: +1202332392, +12023322935 sau +1202332858, precum si la telefonul de urgenta al Sectiei Consulare a misiunii diplomatice a Romaniei la Washington: +12024208350.
Evolutia uraganului Florence poate fi urmarita permanent pe site-urile autoritatilor americane http://www.nhc.noaa.gov? (Centrul de Urmarire al Uraganelor) si https://www.accuweather.com? (Centrul de Meteorologie).
Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de internet http://washington.mae.ro , www.mae.ro.
Totodata, MAE a emis o atentionare de calatorie prin care ii informeaza pe romanii care se afla, tranziteaza sau doresc sa calatoreasca in Republica Elena ca Secretariatul General de Protectie Civila local avertizeaza ca se mentine riscul ridicat de incendiu (nivel 4, pe o scara de la 1 la 5), incepand de miercuri, pentru insulele: Chios, Samos, Ikaria, Rhodos, Kos si Kalymnos.
Detalii despre evolutia vremii se pot obtine accesand portalurile http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/GR-Grecia.html si http://www.hnms.gr/emy/en/index_html.
Cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Atena: +302106728879, +302106728875 si cel al Consulatului General la Salonic: +302310340088, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCR) si preluate de catre operatorii Call Center in regim de permanenta.
De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie cu caracter de urgenta au la dispozitie si telefonul de permanenta al Ambasadei Romaniei in Republica Elena: +306978996222 si cel al Consulatului General al Romaniei la Salonic: +306906479076.
Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.ro , http://salonic.mae.ro , www.mae.ro si reaminteste faptul ca romanii care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia “Calatoreste in siguranta”, care ofera informatii si sfaturi de calatorie, precum si serviciul de alerta prin SMS, aferent campaniei de informare “Un SMS iti poate salva viata!”.
Atentionare de calatorie emisa de MAE: In Germania are loc, miercuri, o greva de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *