Atributiile lui Igor Dodon de numire a noilor ministri, suspendate de catre Curtea Constitutionala din Moldova. Reactia presedintelui

UPDATE Presedintele moldovean Igor Dodon a declarat, marti, dupa ce a fost i-au fost suspendate unele prerogative, ca decizia Curtii Constitutionale este una “neinspirata”, iar membrii Curtii “au acceptat sa joace asa cum le dicteaza guvernarea democrata”.
“Curtea Constitutionala a devenit ostatica propriilor decizii neinspirate, a precedentelor pe care le-a creat. Este evident pentru toata lumea ca membrii CC au acceptat sa asa cum le dicteaza guvernarea democrata. Acum CC este nevoita sa ia in continuare decizii controversate, la limita legii si dincolo de limita bunului simt. Era de asteptat ca CC va repeta trucul politic din 17 octombrie a.c., cand Presedintele tarii a fost suspendat, pentru a fi investit in functie ministrul apararii Sturza. Sunt iarasi incalcate grav procedurile legale. In mod normal, la CC trebuia sa se adreseze Guvernul prin hotarire de Guvern, sau Parlamentul prin hotarirea Parlamentului. Dar s-au adresat prin sesizarea a doar citiva deputati. Deci guvernarea a ales calea simplista si abrupta, o cale injositoare chiar si pentru ministrii propusi”, a transmis Dodon prin intermediul contului de Facebook.
“Acesti ministri intra in Guvern pe usa din spate, fiind lipsiti de legitimitatea si credibilitatea cuvenite. Prin decizia de azi, CC a trecut definitiv in zona gri a democratiei si a statului de drept. Curtea si-a reconfirmat imaginea de instrument politic docil, nu de organ constitutional. Este o cadere dezonoranta si regretabila pentru un stat care se vrea democrat. Cit priveste pozitia mea, am decis sa nu cedez, decit sa explic apoi ani de zile de ce am numit in functie o garnitura de ministri compromisi. Iar partea buna in toata aceasta chestiune este ca guvernarea se compromite din nou in ochii cetatenilor. Ceea ce o va dezavantaja mult in acest an electoral”, a mai spus presedintele moldovean.
Igor Dodon a semnat demisiile mai multor ministri din Guvernul Filip, dupa ce Partidul Democrat a decis sa faca remanieri, insa a refuzat …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *