Au fost rude Iancu de Hunedoara si Mahomed Cuceritorul?

Istoriografia romaneasca elogiaza intr-un mod deosebit figura ultimului conducator de cruciada, romanul Iancu de Hunedoara, cel care a fost unul dintre cei mai straluciti conducatori militari ai tuturor timpurilor, insa il portretizeaza cu tuse negative pe sultanul Mahomed Cuceritorul.
Portretul intunecat al marelui sultan este consecin?ta ororilor care au insotit cucerirea Constantinopolelui, in 1453, precum si invaziile sale repetate in teritoriile locuite de romani. Insa imaginea construita in antiteza pentru cele doua mari prsonalitati istorice este, in acelasi timp, si conse?cinta faptului ca, vreme de secole, pentru cronicarii europeni, lumea a fost impartita intre Crestinatate si Pagani. Desi Iancu de Hunedoara si Mahomed Cuceritorul au fost inamici ireductibili, care s-au confruntat, cu sanse schimbatoare, in batalii sangeroase, este posibil ca cei doi comandanti militari sa fi fost rude, chiar veri primari.
Citeste si: ?Romanul care a condus ultima cruciada

Ipoteza este bazata pe un document emis de fiul lui Iancu de Hunedoara, regele Ungariei, Croatiei si Boemiei, ducele Austriei, Matia Corvin. Documentul a fost scris in anul 1489 si a fost pus in valoare si publicat de academicianul Ioan-Aurel Pop, unul dintre cei mai buni specialisti din Europa in istoria medievala.
In documentul cu pricina, regale Matia Corvin sugereaza o relatie de rudenie cu Iancu de Hunedoara. Aceasta ipoteza este intarita si de faptul ca, dupa ce Iancu de Hunedoara l-a infrant, in 1456, in batalia de la Belgrad, pe Mahomed Cuceritorul, marele comandant militar crestin s-a imbolnavit de ciuma si a murit in tabara de la Zemun, iar sultanul Mahomed, in loc sa se bucure de disparitia celui mai puternic inamic al sau, a tinut doliu si a postit, ca dupa moartea unei rude apropiate.
O explicatie plauzibila
Istoricii care sunt preocupati de aceasta ipoteza spun ca inrudirea dintre cele doua mari personalitati ar putea avea o explicatie plauzibila. In general, este acceptat faptul ca Iancu de Hunedoara era fiul nobilului roman Voicu de Hunedoara si nepotul cneazului Serban. O legenda spune ca Iancu de Hunedoara ar fi fost fiul nelegitim al regelui si imparatului Sigismund de Luxemburg. Este cert insa faptul ca Iancu de Hunedoara era fiul unei doamne din aristocratia transilvana, Elisabeta Morsinai.
Citeste si: Cum a renascut Valahia Moraviei sub Matia Corvin
Istoricii maghiari folosesc numele de Erzsebet Morsinai, iar istoricii romani folosesc numele de Elisabeta de Marginea. Aceasta doamna ar fi avut o sora, Stela, care ar fi fost rapita in timpul unei incursiuni otomane in sudul Transilvaniei. Stela, care avea o frumusete deosebita, ar fi ajuns in haremul sultanului Murad al II-lea, iar in anul 1432 l-ar fi nascut pe cel de-al treilea fiu al sultanului, Mahomed, cel care avea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *