Augustin Zegrean: Nu CCR trebuie sa gaseasca si solutia. Nu poti sa ii dai dispozitii presedintelui UPDATE

UPDATE?Augustin Zegrean, a declarat, intr-un interviu Mediafax, ca presedintele este obligat sa respecte decizia CCR de miercuri dar nu poate fi sanctionat daca nu o va face. In plus, fostul presedinte CCR spune ca de acum procurorii sunt sub autoritatea ministrului Justitiei, iar implicarea politicului in justitie este daunatoare.
“Din pacate, deciziile Curtii nu se refera la un caz strict. Ele sunt obligatorii si, de azi inainte pana cand se va da probabil o alta decizie, sau cand se va modifica legea, procurorii sunt efectiv sub autoritatea ministrului Justitiei. El poate sa ii revoce oricand si sigur este o practica destul de periculoasa pentru ca in general ministrul Justitiei este un ministru politic, pus acolo de un partid. De regula, nu face politica lui acolo, face politica partidului care l-a propus si implicarea politicului in justitie este daunatoare in orice imprejurare si oricand. Sper ca ministrul va avea intelepciunea sa nu mearga mai departe cu demisiile si sa faca numai strict in limita legii lucrurile acestea. Dar, actualul ministru este cat este, maine poate fi altul si va vrea un alt procuror sef si de fiecare data cand se va schimba ministrul, si la noi ministrii se schimba tare des, noul ministru va vrea sa numeasca alti procurori sefi si asta inseamna destabilizare totala pentru ca mandatul unui procuror sef este de trei ani, mandatul ministrului rar dureaza trei ani, nu stiu daca am avut vreun ministru care sa fi dus la capat un mandat intreg de patru ani, cat e mandatul Guvernului. Acestea sunt consecintele care pot sa apara, dar totul depinde si atarna de intelepciunea oamenilor care ocupa functiile”, a spus Augustin Zegrean, fostul presedinte al CCR.
Reporter: In cat timp trebuie sa respecte presedintele decizia CCR de revocare?
Augustin Zegrean: Nu este prevazut un termen, deciziile se publica in Monitorul Oficial si numai de atunci sunt obligatorii si in general obligatorii si opozabile tuturor. In mod normal, practica Curtii este ca in 30 de zile deciziile trebuie redactare – asa scrie la Legea Curtii, trebuie redactate si publicate in Monitorul Oficial. Sigur, pana cand decizia nu apare in Monitorul Oficial, presedintele nu are nicio obligatie decat eventual sa comenteze, apoi decizia este obligatorie. Nu exista nicaieri o sanctiune pentru cel care nu respecta o decizie a Curtii Constitutionale, singura tara care sanctioneaza o astfel de situatie este Rusia. In Rusia, daca nu respecti decizia Curtii, mergi la inchisoare. La noi nu exista o astfel de prevedere, insa, fiind un stat de drept, trebuie respectate in primul rand deciziile Curtii pentru ca altfel chiar ne facem de rusine in toata lumea. Imaginati-va o tara in care nu se respecta deciziile judecatoresti, deciziile Curtii Constitutionale… Nu este posibil asa ceva! Sigur, presedintele, cu atat mai mult, trebuie sa dea exemplu de democratie, de respectare a legii, de respectare a justitiei.
Reporter: Si-a depasit presedintele atributiile si este obligat acum sa dea un decret?
Augustin Zegrean: Nu stiu, nu cred ca si-a depasit atributiile, dar decizia Curtii este clara si nu mai avem ce sa comentam.
Reporter: Decizia CCR o pune in situatia de a demisiona pe Laura Codruta Kovesi?
Augustin Zegrean: Ea poate sa demisioneze daca vrea, decizia este un act personal. Daca ea crede ca o astfel de decizie ar rezolva problema, o poate face, dar decizia de astazi (miercuri – n.r.) nu o obliga sa faca acest lucru, nu o obliga sa isi dea demisia.
Reporter: Are autoritatea sa semneze documente, sa ia decizii in numele institutiei in aceasta situatie?
Augustin Zegrean: Cata vreme este in functie, cata vreme nu a fost revocata, sigur ca poate sa isi indeplineasca atributiile prevazute in lege.
Reporter: Ce solutii are presedintele?
Augustin Zegrean: Cale de atac impotriva deciziilor Curtii Constitutionale nu exista. Acum nu stiu ce ar putea face presedintele, dar sigur sunt atatia juristi in tara asta, care au atatea idei si pana la urma vor gasi diverse modalitati de a explica decizia Curtii, de a ocoli decizia Curtii. Din cate stiu la Cotroceni exista o echipa de juristi foarte bine pregatiti si care au simtul democratic si nu isi asuma lucruri care nu tin de democratie.
___________________
Augustin Zegrean, fostul presedinte CCR,?a declarat, miercuri, ca solicitarea Curtii Constitutionale adresata presedintelui Klaus Iohannis de emitere a unui decret de revocare a Codrutei Kovesi este o practica noua, precizand insa ca nu CCR este cea care spune cum se rezolva un astfel de conflict.?
“Nu am mai vazut asa ceva (ca judecatorii CCR sa dea indicatii – n.r.). Eu am participat la solutionarea unor conflicte juridice de natura constitutionala, dar de fiecare data, Curtea s-a limitat sa constate existenta conflictului. Nu Curtea este cea care spune cum se rezolva conflictul pentru ca lucrurle sunt simple: daca ar fi spus ca este conflict, partea care a intrat in conflict trebuie sa iasa cumva din conflict, nu Curtea trebuie sa gaseasca si solutia. Este o practica noua, probabil ca de acum inainte asa vor merge. Vorbim totusi de presedintele Romaniei. Este persoana aleasa cu cea mai mare legitimare electorala, nu poti sa ii dai …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *