Averea statului, transferata baronilor locali. Pe lista lui Sevil Shhaideh figureaza plaje, hoteluri sau baze sportive

Plajele, centrele de agrement, agentiile pentru pescuit, monumentele istorice sau bazele sportive vor fi transferate de la ministere la consiliile judetene, potrivit unui proiect pregatit de Ministerul Dezvoltarii Regionale.
Ministerul Dezvoltarii Regionale, condus de Sevil Shhaideh, ?a initiat un proiect de Hotarare de Guvern privind aprobarea strategiei generale de descentralizare, care o parte din prevederile legii promovate de Liviu Dragnea in 2013.
Mai multe directii vor trece din componenta ministerelor in cea a consiliilor judetene in domenii precum mediu, turism, agricultura, cultura, sanatate, educatie, tineret si sport. Odata cu transferul acestor atributii, guvernul va transfera si resursele umane, financiare si materiale necesare desfasurarii respectivelor actiuni. Ministerele ar urma sa exercite doar atributii de inspectie si control.
Plaje si hoteluri, pe mana alesilor locali
Unul din ministerele care ar putea pierde din atributii este ?cel al Mediului. Astfel, consiliile judetene ar urma sa preia competentele de realizare a lucrarilor de intretinere si ecologizare a plajelor turistice. Trecerea plajelor din Constanta in subordinea consiliului judetean este o solicitare mai veche, pentru care fostul primar Radu Mazare si fostul presedinte al CJ, Nicusor Constantinescu s-au luptat ani de zile. Acum, presedintele CJ Constanta este Horia Tutuianu, promovat in politica in era Mazare- Constantinescu. Cat timp a fost un simplu consilier judetean care ridica mana pentru baronii Mazare si Constantinescu, Horia Tutuianu a fost angajatul companiei Euxin SA Constanta, de la care castiga circa 2.500 de euro pe luna. Prin decizie politica a PSD Tutuianu a fost numit si presedinte al CA al companiei de stat Neptun-Olimp, o companie detinuta de Ministerul Dezvoltarii, care administreaza pe malul marii mai multe hoteluri si vile detinute inca de stat.?
O alta miza uriasa este si patrimoniul Ministerului Tineretului si Sportului. Astfel, catre administratia locala ar urma sa fie transferate centrele de agrement la nivelul judetelor, respectiv la nivelul municipiului Bucuresti. Potrivit site-ului MTS, in Romania exista 61 de astfel de centre de agrement. Doua dintre ele se afla in judetul Constanta. Astfel, “New Paradise” Eforie Sud are capacitate de cazare de 448 de locuri si asigura locuri de joaca pentru copii, terenuri de sport, sala de sedinte, sala de dans, aparate de fitness in aer liber, acces la Internet, discoteca in aer liber. Centrul de agrement “2 Mai” are 200 de locuri, iar ca dotari suplimentare: locuri de joaca pentru copii, sala de sedinte, acces la Internet, teren de sport, teren de minigolf, discoteca in aer liber, sala de mese cu 120 de locuri.
Sefi peste turism si monumente
Si turismul va fi gestionat tot de consiliile judetene, care ar urma sa aiba in subordine institutii care ?se ocupe de emiterea brevetelor de turism, autorizarea, avizarea si clasificarea in turism, competente exercitate in prezent de catre Autoritatea Nationala pentru Turism. ?In 2013, cand -Guvernul Ponta a propus un astfel de transfer de atributii, patronatele din turism s-au opus proiectului, aratand ca masura va genera coruptie la nivel local si va bloca investitiile.
De asemenea, ar urma sa fie transferate casele de cultura ale studentilor, cluburile sportive, precum si bazele sportive. La nivelul judetelor ar putea fi transferate si palatele copiilor, ?cluburile copiilor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *