Avertisment teribil: Grecia, prietena cu Rusia, ar putea paraliza NATO

Grecia, cal troian in NATO

Grecia, prietena cu Rusia, ar putea sa intarzie, chiar “”sa paralizeze””, prin veto-ul sau, raspunsul NATO la o incalcare a apararii sale colective, estimeaza Zbigniew Brzezinski, una dintre vocile influente ale politicii externe americane, relateaza Agerpres.

Dupa anexarea Crimeei in 2014, Rusia risca sa ridice pretentii asupra Republicii Moldova, Georgiei si Azerbaidjanului, dupa care republicile baltice si Polonia, membre ale Aliantei Nord-Atlantice, ar putea “”deveni o tinta””, a declarat Brzezinski intr-un interviu aparut miercuri in cotidianul polonez Dziennik Gazeta Prawna.
Articolul 5 al NATO prevede un raspuns colectiv al Aliantei Nord-Atlantice la orice agresiune impotriva unuia dintre cei 28 de membri ai sai.
“”Dar, in cadrul NATO, sunt in vigoare diferite proceduri, inclusiv principiul unanimitatii. Aceasta inseamna ca NATO ar putea fi paralizata un anumit timp, si n-ar fi decat de catre Grecia, care este prietena cu Rusia si care dispune, bineinteles, de un drept de veto””, a explicat el.
Premierul grec Alexis Tsipras este asteptat pe 8 aprilie la Moscova, unde Atena cauta sa obtina un sprijin pentru problemele sale economice.
Brzezinski recomandase deja in ianuarie, in fata Comisiei pentru Fortele Armate a Senatului american, o pre-pozitionare a trupelor americane sau europene in tarile baltice pentru “”a descuraja”” Rusia de la orice intentie la adresa acestor tari.
In opinia foarte influentului fost consilier al presedintelui american Jimmy Carter, in varsta de 86 de ani, trebuie imaginata “”o disuasiune””, pentru a obliga puterea rusa sa inteleaga “”ca va exista o reactie”” a NATO.
SUA au trimis …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *