Avertizare pentru romanii care vor sa isi faca un imprumut la banca. Ce le pregatesc alesii

0

Un proiect de lege privind plafonarea DAE se afla in dezbaterea Parlamentului.
Asociatia Societatilor Financiare din Romania (ALB) spune ca, desi pare o masura care ar trebui sa aiba drept efect reglementarea pietei de creditare in avantajul consumatorilor romani, Plafonarea, in mod arbitrar si fara o consultare prealabila a industriei financiare, a dobanzilor la nivelul intregii piete de creditare poate avea ca efect limitarea accesului populatiei la solutii de creditare pentru nevoile personale, de baza, ale acestor consumatori, cum ar fi: refinantare, cheltuieli medicale, bunuri de folosinta indelungata (electrocasnice – televizoare, frigidere, masini de spalat, sisteme de incalzire), cheltuieli ocazionate de renovarea locuintei sau cheltuieli cu educatia copiilor.
Ceea ce se doreste a fi o masura de protectie a consumatorilor de servicii financiare, poate avea, insa, efect invers, iar multi dintre acesti clienti nu vor mai avea posibilitatea sa acceseze credite potrivite nevoilor lor de la institutiile reglementate, aprreciaza asociatia.
ALB a trimis biroului permanent al Camerei Deputatilor o solicitare de prelungire a termenului pana la care pot fi depuse amendamente. Termenul propus initial este 14 martie 2018, mult prea scurt pentru a permite o analiza amanuntita si o dezbarere informata.
Institutiile financiare nebancare membre ALB, care au 1,7 milioane de clienti activi, au acordat credite de consum noi in valoare de 5,2 miliarde lei in 2017.
ALB este principala asociatie profesionala care reprezinta industria de credit de consum, membrii asociatiei acordand aproximativ 90% din totalul creditarii nebancare din …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *