Avocatii arhitectului atacurilor teroriste din 11 septembrie cer o ancheta pentru tortura.

Avocatii lui Khaled Sheikh Mohammed, creierul autodeclarat al atentatelor de la 11 septembrie 2001, au anuntat ca au solicitat o ancheta a raportorului special al ONU asupra torturii, cu privire la relele tratamente la care a fost supus clientul lor, relateaza miercuri AFP, conform Agerpres.Aparatorii au trimis aceasta cerere in preziua punerii sub acuzare, la 5 mai, la Guantanamo, a pakistanezului, care risca pedeapsa capitala.
Potrivit unui raport al serviciilor de informatii americane, primele marturisiri ale lui Khaled Sheikh Mohammed au fost smulse sub tortura, dupa 183 de simulari de inec si sapte zile si jumatate de privare de somn, intr-o inchisoare secreta a CIA.
In scrisoarea avocatilor, acestia ii cer raportorului special Juan Mendez “sa deschida o ancheta completa, justa si impartiala asupra comportamentului Statelor Unite ale Americii si al unui eventual stat complice”.
“Dupa ce l-a supus pe dl Mohammed la tortura si unui tratament crud, inuman si degradant, in urma capturarii sale la 1 martie 2003 la Rawalpindi, in Pakistan, guvernul american …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *