Avocatii lui Copos sesizeaza CCR in dosarul Loteria I.

Doi judecatori de la Tribunalul Bucuresti au admis, joi, cererea avocatilor lui George Copos de sesizare a Curtii Constitutionale (CC) privind mai multe articole din noul Cod de procedura penala si din Legea 255 de aplicare a acestuia, dar procesul nu se suspenda, ci are termen in luna martie, informeaza Mediafax.
La termenul de joi al apelurilor din dosarul Loteria I, in care George Copos a fost condamnat la inchisoare cu executare, avocatii acestuia au aratat ca fostul patron al Rapidului, George Copos, si-ar fi dorit ca judecata in dosar sa se finalizeze la acest termen.
Judecatorii l-au audiat timp de mai multe ore pe Stelian Ratiu, inculpat in dosar, si au ascultat avocatii care au invocat o execeptie de neconstitutionalitate a mai multor articole din noul Cod de procedura penala si din Legea 255/2013 prin care acesta a fost pus in aplicare de la 1 februarie.
Astfel, avocatii au spus ca articolul 3, articolul 4 alineatul 2 si articolul 10 alineatele 1 si 3 din sectiunea dispozitii privind situatiile tranzitorii din Legea nr. 255/2013 pentru aplicarea Codului de procedura penala sunt neconstutionale.
Aparatorii au mai spus ca, in noul Cod de procedura penala, articolul 13 alin. 1 care prevede aplicarea legii procesuale penale in timp si spatiu, articolul 16 alin. 1 care prevede cazurile ce impiedica punerea in miscare si exercitarea actiunii penale, articolul 396 alin. 5 care prevede rezolvarea actiunii penale si articolul 552 alin. 1 care prevede ramanerea definitiva a hotararii instantei de apel si a hotararii pronuntate in calea de atac a contestatiei sunt de asemenea neconstitutionale in raport cu prevederile Constitutiei Romaniei.
Ei au sustinut ca toate aceste articole sunt in dezacord cu articolul 1 alin. 5 din Constitutie, potrivit caruia respectarea acesteia, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie, articolul 16 alin. 2 ce prevede egalitatea in drepturi, articolul 20 privind tratatele internationale privind drepturile omului, articolul 21 alin. 3 ce prevede accesul liber la justitie si articolul 53 privind restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati fundamentale din Constitutia Romaniei.
Avocatii lui Copos au aratat ca toate articolele aflate in dezacord cu articolele din Constitutie incalca de fapt trei principii universale ale dreptului, respectiv pe cel al prezumtiei de nevinovatie, pe cel al legalitatii incriminarii si previzibilitatii legii penale si pe cel al securitatii juridice.
Ei au explicat, pe scurt, ca, prin eliminarea in timpul judecarii cazului a unui grad de jurisdictie, i s-a restrans lui Copos dreptul fundamental de a exercita inca o cale de atac prevazut de legea veche.
Avocatii au mai aratat ca, din cauza noilor coduri, Copos nu mai poate invoca in faza apelului o …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *