Avocatului lui Trump, scrisoare catre Iohannis. Cere verificarea protocoalelor incheiate de Parchetul General si SRI

“Draga domnule presedinte Iohannis,
Va scriu ca sa imi exprim ingrijorarea in legatura cu prejudiciul continuu adus statului de drept in Romania, comis sub pretextul aplicarii cu eficienta a legii. Acest prejudiciu afecteaza negativ, in mod direct, cursul investitiilor straine directe in Romania, deoarece niciun investitor rational nu ar investi intr-un loc in care domnia legii si sistemul legal fac subiect al manipularii facute de cei de la putere. (…)?
Dupa caderea lui Nicolae Ceausescu din 1989, Romania a facut pasi hotarati spre aplicarea legilor, in concordanta cu respectarea dreptului la un proces corect in regulile statului de drept. Cu toate acestea, progresele au fost subminate grav de excesele Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) a Romaniei, sub conducerea fostului procuror sef, Laura Codruta Kovesi. Aceste excese au inclus: intimidarea judecatorilor, a avocatilor apararii si a martorilor; ascultarea neconstitutionala a telefoanelor; marturii silite si procese judiciare incorecte.
In plus, fata de excesele facute de DNA in numele “aplicarii legii”, am luat la cunostinta cu tristete in cursul ultimelor luni despre existenta “protocoalelor secrete” pe care mai multe institutii publice le-au semnat cu Serviciul Roman de Informatii (“SRI”). Acestea includ protocoale secrete cu: Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei; Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii.
(…) Recunosc si inteleg importanta luptei impotriva coruptiei. (…) O amnistie ar trebui data celor care au fost acuzati si condamnati ca urmare a exceselor DNA facute de la implementarea protocoalelor secrete, inclusiv mai multor oameni inocenti care au fost trimisi la inchisoare.
(…) De asemenea, indemn Guvernul Romaniei sa infiinteze o comisie independenta formata din …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *