BAC 2008: Subiectele extrase la proba scrisa de limba romana

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Candidatii din sesiunea curenta a bacalaureatului, care au promovat probele orale si cei din sesiunile anterioare care au solicitat reluarea probelor nepromovate, au de rezolvat vineri, la romana scris varianta 88, pentru subiectul I, varianta 95 pentru subiectul II si varianta 1 la subiectul III. VARANTA I – 88
VARIANTA II – 95
VARIANTA III – 1
Variantele pentru proba de vineri au fost extrase de Zvetlana Preoteasa, secretar de stat pentru invatamantul preuniversitar, in cadrul sedintei publice organizate la sediul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, in prezenta membrilor comisiei nationale de examen, din cele 100 posibile. Dupa ce a fost anuntate variantele extrase, prin intermediul postului Radio Romania Actualitati, comisiile de examen vor multiplica subiectele in numar egal cu al candidatilor si le vor distribui in sali.
La acest examen au fost inscrisi 226.330 de candidati. Dupa probele orale au mai ramas in examen 210.773. Au fost respinsi la limba romana oral 279 de candidati care nu au obtinut minimum cinci, iar la limba moderna 169. Niciun candidat nu a „”picat” proba de limba materna, a spus secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar.
De asemenea, Preoteasa a precizat ca din totalul elevilor care au sustinut proba orala la limba romana (unde au fost ample discutii privind realizarea subiectelor nr), doar 0,08 la suta au obtinut note sub cinci, iar 38,33 la suta au luata nota 10, ceea ce insemna ca examenul a fost un succes.
Directorul general pentru invatamant preuniversitar, Liliana Preoteasa a spus ca, la nivel national, 68 de elevi sustin bacalaureatul in conditii speciale din cauza unor probleme medicale (adica la spital sau acasa), iar trei in penitenciar.
Accesul elevilor in salile de examen a fost permis, pe baza actului de identitate, cu cel mult 30 de minute inainte de inceperea probei. Candidati nu au avut voie in sali cu carti, caiete, lucrari, dictionare, notite, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor sau cu mijloace electronice de calcul sau de comunicare.
Candidatii pot parasi centrul de examen cel mai devreme dupa o ora si jumatate de la distribuirea subiectelor in sali. Timpul destinat elaborarii unei lucrari scrise este de trei ore, din momentul in care s-a incheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.
Elevii care provin de la scolile cu predare in limbile minoritatilor nationale vor sustine, luni, proba de limba materna (C). In zilele urmatoare, respectiv 1 si 2 iulie, se desfasoara proba obligatorie a profilului (D) si proba la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii (E) – scrisa sau practica.
Ultima proba a examenului de Bacalaureat, cea la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare (F), scrisa sau practica, va avea loc miercuri, 3 iulie.
Comisia Nationala de examen va organiza in toate zilele in care sunt probe scrise, incepand cu ora 8.55, sedinte publice de extragere a variantei de subiect.
Prima afisare a rezultatelor va avea loc in data de 5 iulie, pana la ora 16.00. In aceeasi zi, in intervalul orar 16.00 – 20.00, vor putea fi depuse contestatiile.
Solutionarea acestora este prevazuta in perioada 7 – 8 iulie, iar afisarea rezultatelor finale are ca termen limita data de 9 iulie.
Candidatul care a obtinut cel putin nota 5 sau calificativul „admis” la fiecare proba orala, a obtinut cel putin nota 5 la fiecare proba scrisa sau practica de examen si are media generala minimum 6 se considera promovat la examenul de bacalaureat. In acest caz, candidatul este declarat „reusit”.
Candidatii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu indeplinesc simultan conditiile mentionate mai sus sunt declarati „respinsi”. Pentru candidatii care obtin media generala 5,99, media generala se rotunjeste la 6,00.
Candidatii eliminati de la o proba nu mai pot participa la probele urmatoare si pierd posibilitatea recunoasterii notelor pentru sesiunile urmatoare.

spot_imgspot_img