Bancile au redus creditarea in zona euro si cu banii de la BCE au cumparat obligatiuni

Bancile au redus in februarie creditarea companiilor din zona euro, iar cele din Spania si Italia au investit in obligatiuni guvernamentale, sugerand ca fondurile puse la dispozitie de Banca Centrala Europana (BCE) nu stimuleaza inca activitatile din economia reala, transmite Reuters, citat de Mediafax.

BCE a pus la dispozitia bancilor europene imprumuturi ieftine de peste 1.000 de miliarde de euro, in doua operatiuni efectuate in decembrie si februarie, pentru a combate un blocaj al creditelor care ameninta sa amplifice criza datoriilor din zona euro.
Noile date, aferente perioadei care a precedat a doua operatiune a BCE de suplimentare a lichiditatilor, de la sfarsitul luni februarie, arata ca bancile italiene si-au marit detinerile de obligatiuni suverane din zona euro cu suma record de 23 miliarde de euro, la un total de 301,6 miliarde de euro.
Bancile Spanile au investit in acelasi interval 15,7 miliarde de euro in obligatiuni guvernamentale, ajungand la plasamente de 245,8 miliarde de euro.
Datele BCE arata ca fondurile puse la dispozitia bancuilor nu au stimulat creditarea companiilor.
Bancile au imprumutat la sfarsitul anului trecut 489 miliarde de euro de la BCE si alte 530 de miliarde de euro pe 29 februarie.
Directorul general al Deutsche Bank, Josef Ackermann, a declarat ca intrebarile legate de finantarea bancilor europene cu probleme se mentin, imprumuturile ieftine, de urgenta, de la BCE fiind numai o solutie temporara.
Carsten Brzeski, analist la ING, a afirmat la randul sau ca zona euro nu a evitat inca o criza a creditelor, in pofida celor doua runde de finantare a bancilor de la BCE.

??MONEY.ro – stirea de business a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *