Bancile austriece vor limita creditarea in Romania

Presedintele Traian Basescu a cerut bancilor europene sa isi mentina expunerea in Romania. Viena le solicita insa sa isi limiteze creditarea in Estul Europei.

Bancile austriece vor fi nevoite sa limiteze creditarea in tari precum Romania, Ungaria, Ucraina sau Bulgaria, potrivit regulilor impuse de autoritatile de la Viena, care doresc sa mentina actualul rating al tarii, scrie Bloomberg.
Sucursalele Erste, Raiffeisen si Bank Austria, detinuta de UniCredit, vor acorda imprumuturi in functie de nivelul depozitelor din tarile gazda, a anuntat o declaratie de Bancii centrale a Asutriei.
Aceste reguli vor limita capacitatea bancilor de a acorda credite pentru a sustine cresterea economica din tarile din Estul Europei. “Este sigur ca disponibilitatea creditelor va fi afectata”, a declarat pentru Bloomberg Christian Keller, analist Barclays Capital.
Bancile austriece au imprumutat in estul si centrul Europei in jur de 266 de miliarde de dolari, echivalentul a 70% din PIB-ul Austriei.
Viena se teme acum ca va fi nevoita sa recapitalizeze bancile care au suferit pierderi in estul Europei. Aceasta situatie a determinat cresterea costurilor de refinantare ale Austriei si au pus in pericol ratingul de credit al tarii.
Solicitarea lui Basescu
Intr-o analiza data publicitatii ieri, Fitch Ratings a avertizat ca agravarea crizei datoriilor din zona euro ar putea obliga bancile din regiune sa reduca finantarea subsidiarelor din Europa emergenta, si ca inversarea fluxului de fonduri va reduce creditarea si va incetini cresterea economica in multe tari din regiune.
In Romania, bancile austriece detin 31,5% din activele sectorului bancar din Romania, potrivit Fitch, citat de Mediafax.
Bancile occidentale s-au angajat in 2009, prin Initiativa Viena, sa continue finantarea subsidiarelor est-europene, din tari precum Romania si Ungaria.
Angajamentul bancilor, coordonat de Fondul Monetar International (FMI) si Banca Europeana …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *