Bancile centrale actioneaza pentru contracararea crizei

Bancile centrale din principalele economii mondiale au anuntat un program de actiune coordonata pentru a atenua presiunile asupra sistemul financiar global.

BCE, Fed (Rezerva Federala americana), Banca Angliei, si bancile centrale din Japonia, Canada si Elvetia se vor mobiliza, incepand cu 5 decembrie, pentru a usura accesul la finantare al persoanelor fizice si juridice, noteaza Agerpres.
Prin masurile adoptate, bancile comerciale vor putea achizitiona mai ieftin dolari si vor avea asigura accesul mai rapid la fonduri, cand va fi necesar.
Este o masura ce va permite institutiilor financiare din Europa sa rasufle usurate cel putin pana la sfarsitul anului si sa acorde in continuare imprumuturi persoanelor fizice si juridice.
Bursele au reactionat imediat dupa anuntarea stirii, indicele DAX al bursei din Germania a urcat miercuri cu 4%, indicele CAC 40 al bursei din Franta si cel al bursei londoneze inregistrau cresteri de aproximativ 3%.
“Acesta arata ca bancile centrale continua sa coopereze iar BCE si partenerii sai sunt foarte constienti ca bancile europene se confrunta cu probleme in acest moment. Aceasta scadere a costului finantarii in dolari sau alte valute este mica dar va majora profitabilitatea bancilor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *