Bancile din Grecia au nevoie de 15,9 miliarde euro

Bancile grecesti in lipsa de bani

Agentia de evaluare financiara Fitch Ratings a estimat vineri ca bancile grecesti vor avea nevoie de maximum 15,9 miliarde de euro pentru a se recapitaliza, o suma mult mai mica decat cea de 25 miliarde de euro prevazuta in cel de al treilea program de ajutor negociat in prezent cu creditorii, informeaza un comunicat de presa al Fitch.

Agentia de evaluare subliniaza insa ca suma de 25 miliarde de euro ar trebui sa fie suficienta cu conditia ca datoriile privind impozitul amanat (deferred tax assets-DTA) sa nu mai fie incluse in capitalul de baza.
Fitch a elaborat doua scenarii de stres. Conform primului scenariu, bazat pe definitia Autoritatii Bancare Europene a expunerii pe creditele neperformante, bancile grecesti vor avea nevoie de noi capitaluri in valoare de 11,2 miliarde de euro.
Conform celui de al doilea scenariu, bancile grecesti ar avea un deficit de capital de 15,9 miliarde de euro.
Agentia de evaluare atrage insa atentia ca aceste scenarii sunt sensibile la o gama larga de presupuneri, cel mai important fiind modul in care sunt considerate datoriile privind impozitul amanat.
Presedintele Consiliului de supervizare din cadrul Bancii Centrale Europene (BCE), Daniele Nouy a tras in repetate randuri un semnul de alarma asupra datoriilor privind impozitul amanat si este incert daca BCE va continua sa permita includerea lor in capitalul de baza al bancilor.
Separat, Christian Noyer, membru in Consiliul guvernatorilor Bancii Centrale Europene a declarat ca bancile grecesti au nevoie urgent de injectii de capital inaintea testelor de stres din aceasta toamna, potrivit Agerpres.
BCE a decis sa deruleze noi teste de stres in randul bancilor elene pentru a sti cu exactitate care este necesarul lor de capital si pentru a decide viitoarea strategie referitoare la creditorii din Grecia. Reprezentantii bancilor elene sustin ca, in cazul in care noile teste de stres incep luna viitoare, va dura doua luni pana se vor anunta rezultatele, iar procesul de recapitalizare ar putea fi finalizat pana la sfarsitul acestui an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *