Bancile din Grecia, recapitalizate cu 25 de miliarde de euro, promite cancelarul Angela Merkel

Jumatate din Fondul de privatizare, de 50 de miliarde de euro, va fi utilizata pentru recapitalizarea bancilor elene, care apoi vor fi privatizate, a anuntat luni cancelarul Germaniei, Angela Merkel, transmite BBC.

Dupa recapitalizarea bancilor, banii ramasi in Fondul de privatizare vor fi reinvestiti in Grecia de Guvernul de la Atena si vor fi folositi pentru reducerea datoriei.
Fondul va fi supervizat de autoritatile europene.
Luni, liderii zonei euro au ajuns la un acord in privinta Greciei, care va primi bani de la Fondul de salvare al zonei euro (ESM), in schimbul unor reforme.
“Vrem sa folosim cele mai bune posibilitati pentru privatizare si sa obtinem cele mai bune venituri posibile din aceste active. Trebuie sa sprijinim programul, dupa ce, in ultimii ani, au fost probleme in implementarea programelor de asistenta financiara”, a afirmat Angela Merkel.
Seful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a declarat: “Increderea a fost o problema cheie, am analizat reformele, datoria, necesitatile de finantare ale Greciei. Am reusit sa ajungem la un acord asupra tuturor acestor probleme pentru ca Grecia sa revina pe linia de plutire”.
Liderii zonei euro au reusit, luni, sa ajunga la un acord, dupa circa 16 ore de negocieri la Bruxelles. Ministrii de Finante din zona euro au propus duminica transferarea unor active elene in valoare de pana la 50 miliarde de euro intr-un fond independent extern. De asemenea, Eurogrupul doreste implicarea FMI in orice program pentru Grecia, in timp ce autoritatile de la Atena se opun.
Autoritatile elene au extins vacanta bancara pana pe data de 13 iulie, restrictionand retragerea din bancomate la 60 de euro pe zi. Decizia de inchidere a bancilor a fost luata pe 29 iunie, in urma esuarii negocierilor pentru ajutor intre Grecia si creditorii internationali.
Pe termen lung, insa, unele mari banci grecesti ar putea sa fie inchise sau preluate de rivalii mai puternici, intr-un proces de restructurare a sectorului, care ar urma oricarui program de salvare a Greciei, au declarat, pentru Reuters, o serie de oficiali europeni.
Un oficial european a declarat ca primele patru mari banci grecesti, National Bank of Greece, Eurobank, Piraeus si Alpha Bank, ar putea fi reduse la doua institutii, o masura care, fara indoiala, se va lovi de opozitia autoritatilor de la Atena. O a doua sursa a apreciat ca, desi fuziunea bancilor elene este necesara, acest proces ar putea sa se deruleze pe o perioada mai lunga …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *