Bancile din Romania merg impotriva curentului european. Ce se intampla cu creditele ipotecare

Bancile din Romania merg impotriva curentului european si se pregatesc sa puna conditii mai dure la creditele ipotecare, potrivit unui sondaj trimestrial realizat de Banca Nationala.

Pentru prima data in ultimele 4 trimestre, bancile anticipeaza ca vor inaspri intr-o anumita masura standardele de creditare in cazul creditelor imobiliare in perioada urmatoare, mai exact in primul trimestru din acest an.
Potrivit sondajului trimestrial pe care BNR il face in randul bancherilor comerciali, conditiile de creditare pentru creditele de consum sunt anticipate sa se mentina constante in primul trimestru al anului, scrie Hotnews.
Spre comparatie, bancile din zona euro au relaxat standardele de creditare ale imprumuturilor imobiliare, dar au inasprit usor conditiile aplicabile creditelor de consum.
Eventuala decuplare a bancilor locale fata de tendinta europeana de relaxare in domeniul imobiliar poate fi data si de viitoarea lege a darii in plata, arata sursa citata.
Raiffeisen Bank a anuntat deja majorarea avansului perceput la 35-40% din suma imprumutata, CEC Bank preconizeaza masuri similare, iar alte banci ameninta cu decizii la fel de incomode in cazul in care legea “darii in plata” intra in vigoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *