Bancile din zona euro ar putea dubla imprumuturile de urgenta de la BCE

Bancile ar putea atrage in februarie de la Banca Centrala Europeana (BCE), in cadrul facilitatii de finantare de urgenta pe trei ani, un volum dublu de lichiditate fata de suma de 489 miliarde euro absorbita la operatiunea similara din decembrie, potrivit unor surse bancare citate de FT, informeaza Mediafax.

BCE a efectuat la jumatatea lunii decembrie, in premiera, o schema de finantare pe trei ani la dobanzi foarte reduse, menita sa injecteze cat mai multa lichiditate in piata pentru a evita o criza a creditelor.
Surse bancare europene au declarat pentru Financial Times (FT) ca intentioneaza sa dubleze sau chiar sa tripleze sumele solicitate de la BCE in cadrul urmatoarei operatiuni similare, programata pentru 29 februarie.
“Bancile nu vor fi la fel de timide in runda a doua. Ar fi trebuit sa luam mai mult prima data”, a declarat saptamana trecuta pentru FT, la Forumul Economic Mondial de la Davos, directorul general al unei banci din zona euro.
Alti trei directori generali ai unor banci europene au afirmat ca vor sa absoarba de doua sau de trei ori mai mult la operatiunea din februarie fata de finantarea atrasa in decembrie.
Goldman Sachs estimeaza de asemenea ca bancile ar putea solicita de doua sau de trei ori mai mult decat in decembrie, cand 500 de institutii de credit din zona euro au imprumutat 489 miliarde euro.
“Ar putea atrage inca 1.000 miliarde euro cu usurinta in februarie. Ar putea fi mult mai mult daca situatia din piete se va inrautati”, a afirmat un bancher.
BCE, sub conducerea presedintelui Mario Draghi, a lansat in decembrie facilitatea de finantare de urgenta pentru …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *