Bani de la stat pentru tineri. Cum poti incasa 40.000 de lei garantati 80% de stat

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgentã a Guvernului nr.50/2018 privind implementarea Programului guvernamental “Investeste in tine”, initiat de Guvern, a fost adoptat cu 67 de voturi “pentru”, 13 voturi “impotriva” si sapte abtineri.?
“Adoptarea Programului guvernamental -Investeste in tine- va contribui la crearea conditiilor necesare pentru a asigura tinerilor dezvoltarea optima si a le oferi cele mai bune sanse de a fi activi pe piata muncii si in societate. Programul se adreseaza tinerilor fara venituri sau cu venituri reduse, cu varsta sub 26 de ani si urmareste sustinerea acestora in procesul de formare pentru a se realiza din punct de vedere profesional si pentru a se integra armonios in societate. De asemenea, programul poate fi accesat si de persoane cu varsta cuprinsa intre 26 si 55 de ani, daca acestea sunt cuprinse in sistemul de invatamant sau efectueaza cursuri de reconversie si/sau specializare profesionala”, se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
Guvernul precizeaza ca actul normativ propune acordarea unui credit de maxim 40.000 de lei de catre stat pentru intreprinderi mici si mijlocii, credit care poate fi suplimentat cu 20.000 de lei daca beneficiarul se angajeaza.
“In vederea indeplinirii obiectivelor din programul de guvernare si de prezentare in motivarea emiterii prezentei Ordonante de Urgenta se propune prin acest act normativ: garantarea unui credit in valoare maxima de 40.000 de lei, in proportie de 80% de catre stat prin Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si prin Fondul Roman de Contragarantare, exceptand dobanzile, comisioanele si spezele bancare; creditul acordat poate fi suplimentat cu pana la 20.000 de lei in cazul in care beneficiarul se angajeaza sau este angajat pe perioada derularii creditului; imprumutul se va acorda sub forma unui credit cu una sau mai multe transe in functie de facturile prezentate la decontare sau plata directa a furnizorului pe baza facturii proforma; destinatia creditului este de a acoperi nevoile beneficiarilor si a familiilor acestora privind educatia, sanatatea, cultura si sportul”, se mai arata in expunerea de motive a Guvernului.
Opozitia nu a fost de acord cu adoptarea proiectului de lege. Senatorul USR Adrian Wiener a declarat ca, prin adoptarea proiectului de lege, taxele pentru invatamand din universitati vor creste masiv.
“Vreau sa va impartasesc o alta perspectiva asupra acestei legi si care au fost consecintele in tarile unde s-a aplicat acest sistem de partajare a costurilor intre srtudenti si familie pe o parte si sgtat pe de alta parte, in ceea ce priveste cheltuielile pentru educatie. Evident este inceputul unui dezechilibru major intre cerere si oferta. Consecinta neta va fi probabil o crestere masiva a taxelor pentru invatamant, pentru ca va fi disponibila o cantitate de bani pe care universitatile ar putea absorbi prin intermediul acestor imprumuturi, va scadea contribusia statului pentru educatie, asta s-a intamplat in Olanda, in Marea Britanie, peste tot unde a inceput sa se aplice”, a declarat Adrian Wierner in plenul Senatului.
Senatorul PNL Florin Citu a afirmat ca proiectul de lege “pare scris de sistemul bancar”.
“Ma surprinde acest proiect venit din partea Guvernului, avand in vedere retorica acestui Guvern impotriva sistemului bancar, pentru ca este un proiect care pare scris de sistemul bancar. De exemplu, este o perioada de garantie de cinci ani, eu tin minte ca au existat dezbateri in Senat si in Camera Deputatilor, despre faptul ca bancile ne inseala si ca garantia ii face pe oameni sa se imprumute mai mult decat ar putea”, a precizat Citu in plen.
Senatorul PSD Lavinia Craioveanu a declarat ca proiectul legislativ vine in sprijinul tinerilor, pentru a le da o sansa la educatie.
“Acest proiect eu cred ca vine in sprijinul tinerilor, dandu-le o sansa la educatie. Acest credit care este limitat de altfel la o suma de 40.000 de lei, eu nu cfred ca va determina o crestere a taxelor in universitati. Grupul PSD va vota acest proiect si consideram ca este unul benefic atat pentru tineri, cat si pentru adultii pana la varsta de 55 de ani”, a declarat Lavinia Craioveanu in plenul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *