Banicioiu vrea ca bugetul pentru Sanatate sa includa mariri de salarii si teste pentru cancer

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a cerut un buget mai mare pentru 2015, care sa includa cresteri de salarii, burse pentru rezidenti si teste pentru depistarea cancerului, informeaza Mediafax.
Ministrul Sanatatii, Nicoale Bacioiu, a spus ca bugetul Sanatatii a fost, in 2014, de 4,4 miliarde de lei, iar pentru 2015 a solicitat ca aceasta suma sa cresca, astfel incat sa poata fi incluse cresterile salariale anuntate, mentinerea burselor pentru medicii rezidenti, dar si finantarea unor programe nationale de sanatate noi, una dintre propuneri vizand efectuarea de teste genetice pentru cancer.
“Banii sunt o problema pana la un anumit punct. Problema este cum gestionezi acesti bani ca sa ajunga pe ceea ce trebuie sa fie cheltuiti. Nu cred ca, cu cat ai mai multi bani, problemele se rezolva. Noi trebuie sa facem un mecanism care sa functioneze. La medicamente, nu am vorbit de suplimentarea de buget, pentru ca noile molecule nu au adus cheltuieli suplimentare de buget. Noi am cerut un buget mai mare si discutam cu Ministerul de Finante. L-am fundamentat foarte bine si trebuie sa avem o colaborare foarte buna institutionala, dar si a ministrilor de resort. Am solicitat o crestere si ma astept ca bugetul sa fie peste 4,4 – 4,5 milioane de lei. (….) Consider o prioritate majora bugetul alocat pentru programe nationale de sanatate, unde prevedem o crestere suplimentara, pentru a elimina sincope si disfunctii, de la 740 milioane de lei la 882 milioane de lei in 2015”, a declarat Banicioiu, la o conferinta organizata de Mediafax.
Nicolae Banicioiu a precizat ca sunt mai multe discutii privind programele nationale de sanatate, fiind in plan si introducerea de programe noi.
“Spre exemplu, dorim sa reluam programul de fertilizare in vitro. Asa cum am spus, in buget includem si partea de testare a hipoacuziei la nou-nascuti si luam in calcul si o suplimentare de buget pentru programul de cancer, dar ne gandim sa introducem partea de testare genetica pentru bolnavii de cancer. Sper sa fie posibil acest fapt si in Romania. Suplimentari vor fi si pe programul “Mama si copilul” si tot ce inseamna prematuri. Si la programul de transplant ne gandim la suplimentarea veniturilor. Proiectul de buget are in calcul si cresterile …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *