Banicioiu: Introducerea noilor medicamente pe lista, simultan cu excluderea altora

Introducerea noilor medicamente pe lista de compensate si gratuite trebuie facuta simultan cu excluderea unor produse si coroborata cu impactul financiar, a declarat, joi, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, potrivit Mediafax.
“Nu am sa fiu niciodata de acord sa nu pun in aplicare recomandarile Comisiei Europene, dar nu se poate sa iei in calcul o noua lista de compensate, care sa isi propuna acces la molecule noi, tratamente noi, pastranu-le si pe cele vechi. Nu va fi niciodata sustenabila nici finaciar, nici terapeutic. Lista veche este reclamata de pacienti ca nu mai poate produce efectele terapeutice. Cred ca aici a fost greseala. Nu isi propune nimeni sa opreasca lista. Pentru mine ar fi fost cel mai simplu sa gasesc o lista “la cheie”, cu finantarile asigurate, si eu sa ii dau drumu si sa spun ce lucru minunat am facut. Dincolo de alte suspinciuni, lista cea noua, in forma in care ne-a fost propusa, ar putea sa puna in pericol chiar sanatatea pacientilor, pentru ca era un lucru care nu ar fi putut dura mai mult de o luna sau doua. Nu ne permitem sa ne jucam cu viata nimanui, sa creez deficite financiare si nici sa pun in pericol accesul la terapii noi”, a spus ministrul Banicioiu, intr-o dezbatere privind introducerea noii liste de medicamente.
Potrivit ministrului Sanatatii, reevaluarea listei trebuie sa includa obligatoriu un procedeu de “delistare”, adica de scoatere a unor produse.
“Reevaluarea listei impune ca procedeul de evaluare sa includa si un procedeu de delistare Nu poti introduce medicamente noi fara a scoate din lista veche, despre care s-a spus ca nu era buna si ca trebuia schimbata. Pana la Paste, vom avea imaginata toata procedura, tot mecansimul pe care Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale il va gestiona. Vom avea procedura de evaluare, dar si un calendar. Evident, vom avea si toate calculele si un criteriu bugetar, pe care il va lua in calcul evaluarea”, a explicat Banicioiu.
Ministrul Sanatatii a mai aratat ca, pana la evaluarea listei de medicamente, delistarea unor produse si realizare unui act nou si obiectiv, o atentie deosebita va fi acordata bolilor rare, viata pacientilor cu aceste suferinte fiind in pericol
“Suferinta oamenilor a fost prelungita inutil. Eu voi asuma aceasta lista, eu nu rog pentru rabdare, ci pentru obiectivitate. Dar pentru situatiile urgente, cum ar fi bolile rare, nu exista amanare, nici cateva zile. Astept o solutie la care stiu ca se lucreaza si cred ca vom putea sa dam acces rapid. Este urgenta aceasta situatie”, a subliniat Banicioiu. .
Cu aceeasi ocazie, ministrul Sanatatii a anuntat ca expertii au reusit sa se apropie si de finalizarea dezbaterii privind pachetului de baza.
“Am corectat ceea ce crea nemultumire. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *