Banicioiu: Sectiile de neonatologie vor primi la rectificare fonduri suplimentare

?Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a anuntat, joi, ca sectiile de neonatologie vor primi la rectificare fonduri suplimentare pentru ingrijirea nou-nascutilor, pe langa sumele alocate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, potrivit Mediafax.
“Ministerul Sanatatii acorda o atentie deosebita ingrijirii tuturor pacientilor, iar situatia asigurarii finantarii pentru ingrijirea nou-nascutilor prematuri va fi solutionata prin rectificare bugetara. Astfel, vom asigura adecvat fonduri suplimentare acestor sectii, pe langa sumele alocate de CNAS”, a spus ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.
Ministerul Sanatatii a precizat, intr-un comunicat de presa, ca avand in vedere ca Programul National de Sanatate a Femeii si Copilului urma sa fie finantat integral din bugetul CNAS din luna august a acestui an, iar planificarea bugetara a fost facuta pentru sase luni, sumele alocate pentru 2014 au fost mai mici comparativ cu 2013.
Mai multi medici de la maternitatile din Bucuresti si din tara sustin ca fondurile alocate pentru ingrijirea nou-nascutilor sunt insuficiente, potrivit organizatiei Salvati Copiii.
Conform sursei citate, dr. Adrian Craciun, de la Maternitatea Cantacuzino, spune ca bugetul pentru terapie intensiva este insuficient pentru un act medical de calitate, in conditiile in care numarul de nasteri premature este acelasi si numarul cazurilor grave creste din ce in ce mai mult.
“Bugetul de terapie intensiva neonatala la Cantacuzino a fost de 350.000 de lei in 2012, 200.000 de lei in 2013 si anul acesta avem o scadere dramatica la 72.000 de lei. Speram ca noua conducere a Ministerului Sanatatii sa inteleaga ca nou-nascutii sunt importanti si nu se pot trata doar cu aer”, a spus dr. Adrian Craciun, citat intr-un comunicat de presa al organizatiei Salvati Copiii.
Doctorul Mihaela Demetrian, de la Maternitatea Filantropia, spune ca fondurile pentru terapia intensiva vin prin Programul National, insa banii sunt foarte putini.
“Pentru anul 2014, bugetul nostru estimat si solicitat de la Ministerul Sanatatii a fost de 500.000 de lei (dupa numarul cazurilor de nasteri premature de anul trecut), insa am primit doar 72.000 de lei, drastic diminuat. Am depus memorii la Ministerul Sanatatii, la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului, la Directia de Sanatate Publica, fara niciun raspuns. Singura noastra sansa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *