Barroso vrea un raspuns colectiv al UE la amenintarile Rusiei privind livrarile de gaze

Presedintele Comisiei Europene,?José Manuel Barroso, indeamna Europa la solidaritate in fata amenintarilor Rusiei privind intreruperea alimentarii cu gaze. Barroso le cere statelor membre UE sa vina cu un raspuns colectiv la aceasta criza.
“Scrisoarea trimisa unora dintre noi de presedintele Federatiei Ruse (…) pune probleme grave pentru securitatea energetica a Europei”, a subliniat Barroso intr-o scrisoare semnata in data de 11 aprilie, citata de Mediafax.
“Recomand ca aceasta problema sa fie discutata de ministrii de Externe si intr-o conferinta telefonica intre comisarul (pentru Energie) Gunther Oettinger si ministrii pentru Energie”, a adaugat presedintele CE.
“In baza rezultatelor acestor discutii, Comisia Europeana este dispusa sa gaseasca o abordare comuna pentru a raspunde” Rusiei, a precizat el.
Rusia intentioneaza sa isi indeplineasca obligatiile privind livrarea gazelor spre tarile europene, dar nu poate garanta tranzitul pe teritoriul Ucrainei, pentru ca acesta depinde de Kiev, a afirmat presedintele rus, Vladimir Putin.
“Noi garantam respectarea in totalitate a obligatiilor fata de consumatorii europeni. Dar problema nu este cu noi. Problema este garantarea tranzitului gazelor pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Putin in cadrul unei reuniuni …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *