Barroso: Daca cineva destabilizeaza alegerile din Ucraina se delegitimeaza singur

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Intrebat daca se vor putea organiza alegeri prezidentiale libere pe 25 mai in Ucraina, in conditiile actiunilor separatistilor prorusi din estul tarii, premierul ucrainean Arseni Iateniuk a declarat, in cadrul unei conferinte de presa comune cu Jose Manuel Barroso, ca autoritatile de la Kiev fac tot posibilul pentru acest lucru.
In acest sens, a adaugat el, se actioneaza in continuare pentru ameliorarea stabilitatii in estul Ucrainei. „Pentru ca noi inca mentinem stabilitatea in estul Ucrainei, in ciuda faptului ca Rusia incearca cu disperare sa escaladeze situatia (…). Recunoastem ca vor fi cateva locuri fierbinti in care va fi dificil sa desfasuram alegeri libere si corecte. Totusi, comisia electorala centrala face tot posibilul pentru a asigura accesul la vot al tuturor votantilor ucraineni pentru a avea un presedinte legitim in Ucraina”, a afirmat Iateniuk.
La randul sau, Barroso a mentionat ca UE asteapta ca alegerile de la 25 mai sa fie libere si corecte, in conformitate cu standardele internationale. „”Aceste alegeri sunt foarte importante pentru viitorul Ucrainei si pentru viitorului stabilitatii in aceasta parte a Europei””, a spus el.
Seful executivului comunitar a facut apel la toate partile implicate sa nu destabilizeze alegerile din Ucraina. „Cei care incearca sa destabilizeze alegerile in Ucraina ar trebui sa inteleaga ca nu vor marca puncte ca urmare a acestui lucru”, a mentionat Barroso.
„Ucraina este o tara suverana, membra a ONU, are dreptul sa organizeze alegeri prezidentiale, iar daca cineva destabilizeaza aceste alegeri se delegitimeaza singur si reduce credibilitatea pe care o are”, a subliniat presedintele CE.
Intrebat cum comenteaza actiunile presedintelui rus Vladimir Putin din ultima perioada, Barroso a marturisit ca il cunoaste foarte bine pe liderul de la Kremlin, cu care s-a intalnit de circa 20 de ori.
„Cred ca nu este in interesul Rusiei pe termen lung ceea ce se intampla. Rusia este o tara multinationala, care are si ea probleme de stabilitate si a sustine instabilitatea intr-o tara vecina nu este cu siguranta bine pentru viitor. De asemenea, nu este bine pentru viitorul Rusiei sa aiba o astfel de confruntare cu UE. Uniunea Europeana este de departe cel mai important partener economic al Rusiei, in comert si in investitii”, a afirmat Barroso.
El a reiterat ca daca Moscova va continua sa actioneze ca in prezent nu va face decat …

spot_imgspot_img