Basescu arata spre Transnistria si explica de ce este Romania “prudenta” fata de o interventie in Siria

de Anca SIMINA Publicat la: 02.09.2013 13:40 Ultima actualizare: 02.09.2013 13:44

“Avem riscul generalizarii” – asa a rezumat presedintele Traian Basescu rezervele Romaniei fata de o interventie in Siria, aflata inca in stadiul de discutie in Statele Unite, pana la o dezbatere in Congres pe aceasta tema. La Palatul Cotroceni, argumentele in favoarea prudentei sunt “problema legitimitatii”, intrucat “nu s-au utilizat gaze toxice in raport cu alt stat”, iar “Siria nu a semnat Convetia ONU” pentru a fi obligata sa o respecte, dar si potentiala reactie a Federatiei Ruse daca guvernul actual de la Damasc cade.
“Problema care se pune in cazul unei interventii este: va avea sau nu riposta? SUA programeaza o interventie pentru diminuarea capacitatii Siriei de a utiliza gaze toxice. Parerea mea e ca Damascul riposteaza. Ce se intampla daca Damascul loveste unul dintre distrugatoarele americane? Cum reactioneaza Hezbollah? Daca Turcia primeste cateva rachete pe teritoriul ei din partea Hezbollah, invadeaza Siria? Ce tip de conflict e? Ma gandesc la ce e mai rau. Sa imaginam evolutia reactiei de la Damasc. SUA cheama aliatii terestri, Iran continua sa sustina Siria.Ultimul scenariu: cade Guvernul al-Assad si actualul front de eliberare nationala vine la putere. Cu cine? Cu Fratii Musulmani, Al-Qaeda? Ce se intampla cu influenta rusilor in Siria daca se schimba regimul Assad? Explodeaza Orientul Mijlociu. Cine vine la putere dupa Bashar Al Assad?”, a descris Traian Basescu, invitat la Adevarul Live, scenariile pe care le considera posibile in cazul unei interventii.

Seful statului a adaugat ca Romaniei nu i se va cere sa participe efectiv la o interventie pentru care nu are capabilitati militare, “dar asta nu inseamna ca nu vom fi solidari cu SUA”. Marea temere la Bucuresti este legata de o reactie a Rusei in cazul in care ar pierde baza militara internationala din portul Tartus din Siria, ultima din afara zonei ex-sovietice.
“Mai ramane Rusia cu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *