Basescu: Cererea de amanare a aderarii Romaniei la Schengen este o discriminare

Basescu: Cererea de amanare a aderarii Romaniei la Schengen este o discriminare

Presedintele Traian Basescu a declarat marti ca scrisoarea oficialilor francez si german, care solicita amanarea aderarii Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, reprezinta un act de discriminare.

“Apreciez ca scrisoarea celor doi ministri este un act de discriminare la adresa Romaniei. La ultimul Consiliu European am avut o interventie in care am aratat ca Romania este pregatita din punct de vedere tehnic. Am aratat ca juridic aderarea unui stat la Schengen se face prin aplicarea aquis-ului Schengen. Am spus ca introducerea de noi conditionalitati pentru accesul in Schengen contravine dreptului eruopean si creeaza un precedent inacceptabil pentru orice alt stat la UE”, a spus presedintele.

“Intrarea unei tari in Schengen are numai conditionalitati tehnice. Toate rapoartele care vizau pregatirea din punct de vedere tehnic arata ca Romania a indeplinit toate conditiile, inclusiv ultimul raport din decembrie. Scrisoarea contine si realitati ale noastre care nu pot fi contestate. Este vorba de functionarea justitiei si a institutiilor statului. Trebuie sa admitem ca inca avem probleme majore in functionarea CSM si modul cum s-au desfasurat alegerile este deja notat si a creat multe semne de intrebare cu privirea la unii membri ai CSM care sunt la al doilea mandat”, a spus Basescu.

“Mentin afirmatia ca cei doi ministri au o atitudine de discriminare a Romaniei si a romanilor din punct de vedere al drepturilor dobandite de romani o data cu intrarea in UE. In acelasi timp, observ ca se fac legaturi incorecte, dar cu privire la fapte reale legate de faptul cum functioneaza institutiile noastre. Lucrul care, dincolo de discriminare, ajunge in zona exagerarilor din scrisoare este lagat de faptul ca cei doi leaga accesul Romaniei la spatiul Schengen de gestionarea frontierelor la nivelul UE. Cei doi ministri fac referire la politica de azil a UE ca si cum aceasta ar avea o legatura directa cu accesul Romaniei la Schengen. Este o argumentatie fortata si este facuta din lipsa de argumente pentru ca Romania sa nu intre in Schengen”, a mai spus Basescu.

Presedintele spera ca in perioada urmatoare toate aceste lucruri sa fie clarificate: “Cu siguranta ca pentru a fi un bun membru al UE va trebui sa acceleram reformele in administratie, sa fim eficienti in combaterea coruptiei si sa luam acele masuri de reforma in administratia publica care sa ne permita o buna gestionare a fondurilor publice. Toate acestea nu au nicio legatura cu criteriile tehnice pe care un stat trebuie sa le indeplineasca pentru a fi primit in Schengen. Este o obligatie pe care Romania si-a asumat-o. Ca sef de stat, am obligatia, la nivelul Uniunii si in relatia cu cele doua state, sa clarific in timp util chestiunea pozitiei celor doi ministri de Interne. Decizia cu privire la accesul in Schengen o ia Consiliul JAI”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *