Basescu, criticat de politicieni dupa atacul la adresa Ungariei. Geoana: “Basescu e manat de interes electoral”

de Sorina Ionasc, Adrian POPESCU Publicat la: 12.08.2013 15:09 Ultima actualizare: 12.08.2013 16:10

MEDIAFAX FOTO
Dupa ce Traian Basescu, un cunoscut aparator al maghiarilor, a lansat atacuri la adresa liderilor politici ai Ungariei, precum Laszlo Tokes si Viktor Orban, criticand miscarile extremiste, lumea politica din Romania il acuza ca a facut-o in scop electoral.
Dintre cei care i-au criticat acuzatiile, Mircea Geoana, fost ministru de Externe, a spus ca declaratiile presedintelui nu trebuiau facute astazi, pentru ca problema maghiarilor dateaza de ani intregi.

“Atitudinea Ungariei nu este o noutate pentru nimeni. Declaratiile extremistilor din tara vecina sunt un element de instabilitate nu de azi, de ieri, ci de ani intregi. Actiunile iredentiste trebuie sanctionate dur. Dar presedintele Basescu trebuia sa ia atitudine din momentul in care au inceput declaratiile si actiunile destabilizatoare, nu astazi, cand este manat doar de interesul electoral. Schimbarea de atitudine a domnului Basescu, care si-a schimbat parerea peste noapte, este clar una electorala. Astfel de discutii nu isi au rostul in Romania anului 2013, membra a Uniunii Europene”, a declarat Mircea Geoana.
Liderul PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, considera ca presedintele s-a folosit de premierul Ungariei in scop electoral.
“Presedintele Traian Basescu e azi doar un politician, maine poate nu, in schimb Tinutul Secuiesc a fost, este si va ramane. In locul domniei sale mi-ar fi rusine sa vorbesc in acest mod despre politicienii ungari. Presedintele Basescu nu stie ce vorbeste sau poate face asemenea declaratii doar din motive electorale. (…) Il recomand sa ia exemplul Ungariei. In timp ce in Romania exista coruptie, Ungaria inregistreaza dezvoltare economica. De asemenea, in Ungaria democratia functioneaza mai bine, acolo nu se interzice, de exemplu, folosirea simbolurilor, cum se face in Romania”, a spus liderul PCM Covasna.
Eckstein Kovacs: “Sa arati biciul unei tari vecine pentru ca un lider spune trasnai, nu este de bun augur”
Tot din tabara maghiarilor din Romania, fostul consilier prezidential, Peter Eckstein Kovacs il acuza pe Basescu ca a aratat biciul unei tari vecine.? “In aceste conditii, a arata biciul unei tari vecine si membre UE, sa fie pusa la punct pentru ca un lider al opozitiei spune trasnai, nu cred ca este de bun augur. Sa faci raspunzator Guvernul din Ungaria fata de cele spuse de Vona Gabor mi se pare excesiv si neeuropean. Daca ai o problema cu un vecin, discuti cu el. Dreptul presedintelui Traian Basescu de a avea o opinie si de a lua o pozitie nu il contesta nimeni, dar felul in care a facut-o mi s-a parut nediplomatic”, a spus el.
Desi membru al opozitiei, presedintele Comisiei de politica externa a Senatului, pesedistul Petru Filip …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *