Basescu: Romania cere Rusiei si tarilor vestice sa nu aprovizioneze cu armament taberele din Siria

de Marius Fratila Publicat la: 17.06.2013 22:59 Ultima actualizare: 17.06.2013 23:00

Presedintele Traian Basescu a declarat ca in discutia cu Nikolai Patrusev, secretarul Consiliului de Securitate de la Moscova, a exprimat clar ca Romania considera ca atat Rusia, cat si tarile occidentale trebuie sa se abtina de la furnizarea de armament taberelor din razboiul civil din Siria.
“De asemenea, o analiza serioasa a fost dedicata situatiei din Siria, unde noi avem un punct de vedere extrem de clar si l-am exprimat ca atare. Atat Federatia Rusa, cat si tarile occidentale, din punctul nostru de vedere, trebuie sa se abtina sa aprovizioneze cu armament vreuna din cele doua tabere, pentru ca, in opinia noastra, si o spun aici ce am spus si in discutii, in opinia noastra, asta inseamna mai multe victime – acolo este un razboi civil – mai multe victime si riscuri deosebite pentru stabilitatea Iordaniei”, a afirmat Basescu intr-o conferinta de presa la Palatul Cotroceni, dupa intrevederea de luni cu Patrusev.

Seful statului a aratat ca atat Rusia, statele cu vedere similare Moscovei, dar si puterile occidentale trebuie sa cheme la masa tratativelor partile din razboiul civil din Siria si solutia sa fie gasita pentru a fi organizate alegeri democratice in aceasta tara.
“De aceea, optiunea noastra este neaprovizionarea cu armament a celor doua tabere aflate in razboi civil si, pe de o parte, Federeatia Rusa si alte state care sustin punctul de vedere al Federatiei Ruse, pe de alta parte puterile occidentale trebuie sa cheme cele doua parti la masa tratativelor, pentru a gasi o solutie ce poate rezulta numai din alegeri democratice in Siria”, a afirmat Basescu.
El a aratat ca pentru situatia din Siria exista si experienta recenta din alte state arabe cum ar fi Libia, sau altele implicate in fenomenul “Primavara araba”. “Si stim ca nici acum lucrurile nu sunt restabilite si guvernarile sunt departe de a fi de multe ori democratice”, a spus Basescu.
El a evidentiat ca a discutat cu Patrusev si …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *