Batalia pentru PSD va fi transata de Justitie. Liviu Dragnea si Victor Ponta se lupta pentru sefia partidului, dar soarta celor doi ar putea fi decisa in afara formatiunii

Liderul social-democratilor, Liviu Dragnea, si fostul premier Victor Ponta se confrunta la scena deschisa intr-o batalie politica pentru controlul PSD. Insa, soarta celor doi ar putea fi transata in afara partidului.Liviu Dragnea asteapta un verdict al CCR in privinta legii care ii interzice sa faca parte din guvern, din cauza condamnarii penale in dosarul fraudarii “Referendumului” si are pe rol un proces in care este acuzat de abuz in serviciu. La randul sau, Victor Ponta este trimis in judecata in dosarul “Turceni”.
Pe de o parte, pe agenda Curtii Constitutionale (CCR) a intrat o sesizare facuta de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea privind legea prin care li se interzice persoanelor condamnate penal sa ocupe functii in Guvern (Legea 90/2001). Ieri, CCR a amanat decizia pentru data de 4 aprilie, fiind a doua amanare, dupa ce sesizarea a fost depusa in luna ianuarie.
“Este cea mai grea solutie pe care am avut-o de dat pana acum”, a comentat presedintele CCR, Valer Dorneanu. Verdictul poate avea o importanta covarsitoare pentru guvernarea PSD. Dupa castigarea alegerilor de catre PSD, Liviu Dragnea nu a putut ocupa postul de premier, fiind condamnat definitiv la doi ani cu suspendare in dosarul fraudarii referendumului din 2012.
In sesizarea trimisa CCR, Victor Ciorbea reclama faptul ca este incorect ca parlamentarii sa isi piarda mandatele in cazul unor condamnari cu executare, in timp ce restrictiile pentru ministri sa includa si pedepsele cu suspendare. In cazul in care CCR ii va da dreptate lui Ciorbea, Dragnea va putea fi membru al Guvernului, inclusiv premier.
Dosarul “Bombonica” starneste nervozitate in PSD
Pe de alta parte, pe 28 martie este programat urmatorul termen in dosarul in care Liviu Dragnea este este judecat pentru instigare la abuz in serviciu si la fals, alaturi de alte persoane, printre care si fosta sa sotie, Bombonica Prodana. Seful PSD este acuzat ca, pe vremea cand era presedintele Consiliului Judetean Teleorman, ar fi folosit la organizatia judeteana a PSD doua subalterne ale sotiei sale. Femeile primeau salariu de la serviciul de asistenta sociala, dar munceau la PSD Teleorman. Astfel, precizeaza DNA, persoanele angajate formal au primit in total suma de 108.612 lei, suma cu care Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman s-a constituit parte civila in procesul penal.
Chiar daca procesul poate fi unul de durata, situatia provoaca nervozitate in randul sustinatorilor lui Liviu Dragnea din PSD. In special baronii din judetele din sud sunt ingrijorati, dat fiind ca ei si apropiatii lor au primit posturi exclusiv relatiei cu Liviu Dragnea. Pentru a calma spiritele in partid, Liviu Dragnea a convocat doua intalniri cu parlamentarii PSD – una cu senatorii care va avea loc saptamana aceasta intr-o locatie din Delta Dunarii si una cu deputatii care va avea loc saptamana viitoare la Sinaia.
Serban Nicolae nu si-a retras amendamentele
Pentru a-l salva pe Dragnea de aceste acuzatii, presedintele Comisiei juridice, Serban Nicolae (PSD) a depus o serie de amendamente? la Legea gratierii, aflata in dezbatere in Comisia juridica a Senatului. Acestea ar avea ca efect gratierea unor fapte de coruptie precum luare si dare de mita, trafic de influenta si abuz in serviciu. Printre beneficiarii amendamentelor s-ar numara presedintele PSD, Liviu Dragnea, judecat in dosarul “Bombonica”? pentru instigare la abuz in serviciu (108.000 de lei) si fals intelectual, ambele infractiuni pentru care se aplica gratierea propusa de Serban Nicolae. Chiar daca ar fi condamnat, Dragnea n-ar ajunge dupa gratii. Liviu Dragnea a afirmat ca nu sustine amendamentele lui Serban Nicolae, iar acesta a spus ca este dispus sa le retraga, dar nu a facut-o.
La dezbaterile de ieri din Comisia juridica, ministrul Justitiei Tudorel Toader a cerut ca proiectul sa fie amanat pana cand guvernul va putea veni din urma …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *