BEI, BERD si Banca Mondiala au investit in ultimul an 24,8 miliarde de euro in Europa de Est

La finele lui 2012 cele trei institutii financiare internationale au lansat un plan de actiune, destinat sustinerii cresterii in regiunea Europei Centrale si de Sud-Est. In cadrul acestui plan comun, BEI s-a angajat sa contribuie cu minim 20 de miliarde de euro, Banca Mondiala cu sase miliarde de euro si BERD cu patru miliarde de euro.
Potrivit celui de-al doilea raport cu privire la planul de actiune comun, publicat vineri cu ocazia reuniunilor de primavara ale Bancii Mondiale si Fondului Monetar International, fiecare dintre cele trei institutii financiare sunt pe cale sa atinga si chiar sa depaseasca tinta pe care si-au propus-o pe perioada 2013-2014. Astfel, pana acum BEI a oferit un sprijin financiar in valoare de 17,2 miliarde de euro, dintr-un angajament total de 20 de miliarde, Banca Mondiala a furnizat 3,4 miliarde de euro dintr-un total de sase miliarde de euro iar BERD a furnizat 4,2 miliarde de euro comparativ cu un angajament de patru miliarde de euro.
“Fragilitatea relansarii economice evidentiaza necesitatea continuarii sprijinului nostru comun”, a declarat presedintele BERD, Suma Chakrabarti.
“BEI isi va respecta angajamentele asumate in cadrul planului de actiune comun si este deschisa la depasirea tintelor pana la finele lui 2014”, a declarat, la randul sau, vice-presedintele BEI, Wilhelm Molterer.
“Incertitudinea geopolitica si cresterea slaba din Europa Centrala si de Sud-Est face aceasta cooperare si mai urgenta si mai importanta”, a apreciat vice-presedintele Bancii Mondiale pentru Europa si Asia Centrala, Laura Tuck.
De acest sprijin financiar au beneficiat Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Cehia, Croatia, Estonia, Macedonia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Muntenegru, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia si Slovenia. Fiecare din cele trei institutii financiare internationale se concentreaza pe un grup specific de tari, in functie de mandatul si strategiile lor pentru tarile respective.
Noua initiativa a venit dupa un prim plan lansat in 2009-2010, cand institutiile financiare internationale au contribuit cu 24,5 miliarde de euro pentru a ajuta tarile din Europa Centrala si de Est sa faca fata …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *