Antioxidantii din vin neutralizeaza efectul substantelor nocive din carnea rosie, arata un studiu israelian.
Combinarea vinului rosu cu friptura preparata dintr-o carne rosie scade riscul aparitiei cancerului sau a diabetului, arata un studiu realizat la Universitatea Ebraica din Ierusalim si publicat in „Jurnalul de Chimie Agricola si Alimentara” („Journal of Agricultural and Food Chemistry”).
Potrivit cercetatorilor, antioxidantii din vinul rosu anihileaza anumite substante nocive eliberate in stomac atunci cand carnea rosie este digerata.
Se previne ingrosarea arterelor si diabetul
Studiul israelian este prima cercetare care analizeaza efectul vinului rosu in combinatie cu un alt produs alimentar. Cercetatorii israelieni de la Universitatea Ebraica au folosit cobai, pe care i-au hranit fie numai cu carne rosie simpla, fie cu un amestec de carne si vin.
Testele ulterioare au demonstrat ca, prin adaugarea vinului rosu, se poate reduce nivelul a doua substante toxice eliberate in timpul digerarii grasimii, vinovate de ingrosarea arterelor si de aparitia cancerului, a diabetului sau a bolii Parkinson. Cercetatorii israelieni sugereaza ca stomacul actioneaza ca un „bioreactor”, in care antioxidantii din vin neutralizeaza o parte din nocivitatea carnii. Efectul benefic al bauturii se datoreaza prezentei polifenolilor, antioxidanti puternici care previn lezarea structurilor celulare.
Antioxidantii puternici din vin se mai regasesc si in ciocolata, fructe, legume si ulei de masline. In plus, vinul rosu consumat la aceeasi masa cu friptura usureaza digerarea celei din urma, mai spun specialistii.
„Bautura mai emulsioneaza din grasimi si ajuta la digerarea carnii. Se cunoaste faptul ca aceasta este destul de indigesta”, subliniaza Mihaela Ionescu, medic primar nutritie, boli metabolice si diabet la Institutul „N. Paulescu”, din Bucuresti.
Atat vinul rosu, cat si carnea rosie trateaza forme diverse de anemie, datorita continutului de fier cu o biodisponibilitatea ridicata. „S-a demonstrat ca fierul din aceste produse se absoarbe foarte bine la nivel digestiv, in comparatie cu fierul din spanac”, subliniaza nutritionistul Mihaela Ionescu. De asemenea, vinul rosu, din care se consuma maximum un pahar zilnic, scade incidenta bolilor cardiovasculare si creste durata de viata. „Alcoolul din vin are un efect periferic vasodilatator, prin urmare duce la scaderea tensiunii arteriale”, adauga doctorul. De preferat ar fi vinul rosu, cel alb avand de regula un continut ridicat de conservanti.





