Bilant dezastruos la ASF. Negritoiu: „KPMG, un bun administrator”. Ce isi reproseaza in cazul Astra

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Una dintre cele mai mari firme de asigurare este in faliment, alte doua par a fi si ele in impas. Politele RCA s-au dublat, ba chiar s-au triplat in unele cazuri. Protectia consumatorului nu exista in piata asigurarilor. Acesta este bilantul dezastruos al Autoritatii de Supraveghere Financiara in 2015. Seful ASF nu vede, insa, aceasta situatie si spune ca a fost un an dinamic. Mai mult, Misu Negritoiu a declarat intr-un interviu in exclusivitate pentru Realitatea TV ca firma de audit KPMG a fost un bun gospodar in cazul firmei Astra. Stranie afirmatie, in contextul in care KPMG trebuia sa salveze societatea, nu sa o inchida.

„Eu cred ca am fost destul de dinamici, destul de ocupati, destul de orientati catre reguli, cu aceleasi reguli pentru toata lumea”, a caracterizat Misu Negritoiu bilantul ASF pe 2015.
Nu chiar pentru toata lumea. Regulile s-au schimbat pentru una dintre cele mai mari firme de asigurari, desi in joc mai erau 1,8 milioane de romani cu 2,5 milioane de polite de asigurare. Poate ca daca presedintele ASF ar fi avut o alta atitudine in relatia cu actionarii si investitorii, romanii nu ar trebui sa se intrebe acum daca vor fi sau nu despagubiti de Fondul de Garantare al Asiguratilor.
Intrebat ce isi reproseaza in cazul Astra Asigurari, Negritoiu a raspuns:
„Ca nu am fost suficient de convingator pentru actionari ca sa faca tranzactia cu investitorii pe care i-am gasit. Ceea ce era nevoie la Astra in primul rand, ca sa fie repusa pe linia de plutire, era injectia de 200 de milioane de euro. Nevoia de investitie era mult prea mare fata de dimensiunea societatii si…fata de valoarea societatii”.
Intelegem, deci, ca o firma de asigurari cu 1,8 milioane de clienti nu inseamna atat de mult pentru cei care ar trebui sa se pozitioneze de partea consumatorului. Mai mult, presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara sare in apararea firmei de audit KPMG, cea care ar fi trebuit sa redreseze financiar Astra.
„Nu i se poate reprosa KPMG-ului ca nu a salvat-o de la faliment pentru ca salvarea de la faliment, de la inceput, in planul de redresare, insemna capitalizare. KPMG nu putea sa o salveze fara capitalizare. KPMG a fost un bun administrator, cu diligentele necesare ca sa organizeze emisiunile de capital social, a fost un administrator si un bun gospodar. KPMG si-a realizat mandatul”, a mai spus Misu Negritoiu.

In cele din urma, KPMG s-a transformat din asa-zis salvator in lichidator. Tribunalul Bucuresti a decis, la propunerea ASF, ca firma de audit sa puna lacatul pe agentiile societatii si sa ii valorifice bunurile.
„Noi am facut doua propuneri. KPMG si Dascalu SRL nu stiu ce”, a precizat Negritoiu.
Alte doua societati de asigurari, Carpatica si Euroins, sunt la un pas de faliment. In octombrie, Euroins a intrat in procedura de redresare financiara, iar Carpatica se afla in aceeasi situatie de peste un an si jumatate. Recent, in cazul Carpatica, au fost discutii cu un investitor sloven, dar…nu atat de serioase.
„A fost o intalnire de curtoazie. Nu avem dovezile ca acesti investitori au si capacitatea financiara ca sa preia o parte din Carpatica sau sa participe la majorarea de capital si nu avem nicio propunere de investitii”, a explicat presedintele ASF.
Un nou faliment pe piata asigurarilor din Romania nu inseamna neaparat un dezastru pentru cel care gestioneaza situatia.
„Fondul de Garantare are suficiente resurse ca sa acopere chiar doua societati, nu numai una. Fondul de Garantare astazi are cam 1 miliard de lei, iar despagubirea clientilor Astra, in totatlitate daca ar fi sa depuna cereri, se duc la vreo 650 de milioane. Deci, mai raman 350 de milioane de lei”, a declarat Negritoiu.
Scumpirea excesiva a politelor RCA a starnit si ea controverse pe piata asigurarilor. Mii de transportatori au protestat recent fata de tarifele mari ale politelor si i-au cerut demisia lui Misu Negritoiu. Seful ASF nu se gandeste sa renunte la salariul imens, dar in cele din urma, conducerea institutiei a decis limitarea scumpirilor.Asta nu inseamna, insa, ca politele RCA se ieftinesc, ci ca preturile acestora nu cresc mai mult decat in …

spot_imgspot_img