Bilant pesta porcina in Romania: 1.062 focare in 276 de localitati, 356.144 de porci eliminati

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

De asemenea, au fost inregistrate 142 de cazuri la mistreti. In total, au fost eliminati 356.144 de porci afectati de boala.
Autoritatea veterinara sustine ca au fost stinse pana la aceasta data 5 focare in judetul Satu-Mare, iar unitatea de procesare a carnii S.C. Carniprod SRL, din judetul Tulcea, si-a reluat activitatea, in data de 14 august 2018.
Potrivit surse citate, cele mai multe focare sunt in continuare in judetele Tulcea – 566, dintre care 5 focare la exploatatii comerciale si un focar la o exploatatie de tip A si 67 de cazuri la mistreti, in Ialomita – 125 de focare in gospodariile populatiei si 33 cazuri la mistreti, in Braila – 106 de focare (dintre care 9 focare la exploatatii comerciale) si in Constanta – 84 de focare in gospodariile populatiei si trei cazuri la mistreti.
Pana la 1 noiembrie au fost despagubiti 7.785 de proprietari, valoarea totala a platilor fiind de 189,18 milioane de lei.
Prezentei virusului PPA in tara noastra a fost semnalata pentru prima oara pe 31 iulie 2017, in judetul Satu-Mare.
„Evolutia bolii este in permanenta monitorizata, prin examene clinice si de laborator, iar zilnic se analizeaza situatia existenta, se aplica masuri si se intreprind actiuni in functie de circumstante. ANSVSA solicita sprijinul si intelegerea cetatenilor pentru respectarea acestor masuri, avand in vedere gravitatea bolii si consecintele economice grave generate de aparitia ei”, se mentioneaza in comunicat.
Specialistii veterinari afirma ca orice suspiciune de boala trebuie anuntata imediat medicului veterinar sau DSVSA judeteana, iar pentru a impiedica raspandirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate si neutralizate, in timp ce proprietarii vor fi despagubiti de catre stat, in conditiile prevazute de legislatie.
Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice, cu evolutie rapida si mortalitate de pana la 100% pentru porcii care se imbolnavesc. Pentru aceasta boala nu exista vaccin si nici tratament. Singurele metode de preventie eficiente sunt mentinerea unui nivel inalt de biosecuritate la ferme si gestionarea rapida si eficienta a posibilelor focare de boala – raportare, restrictii privind miscarea animalelor, a produselor si subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile si controlul circulatiei animalelor.
Potrivit autoritatilor veterinare, pesta porcina africana nu afecteaza si nu se transmite la oameni, neexistand nici cel mai mic risc de imbolnavire, insa exista un impact la nivel social si din punct de vedere …

spot_imgspot_img