Blocaj in stabilirea normelor de aplicare a legii impozitului forfetar in turism. Cum explica Ministrul Finantelor

De la inceputul anului 2017, firmele din industria turistica vor plati un impozit forfetar, in functie de numarul locuri de cazare in cazul hotelurilor si raportat la suprafata, in cazul restaurantelor, informeaza MEDIAFAX. Desi legea a fost publicata in Monitorul Oficial, normele de aplicare intarzie sa apara.
Citeste si?Impozitul forfetar se modifica pentru turism si alimentatie
“Din informatiile noastre, nu se lucreaza la normele de aplicare a acestei legi. Pana in prezent, nu am fost contactati nici de Ministerul Finantelor, nici de Autoritatea Nationala pentru Turism, pentru a ni se cere parerea in privinta normelor de aplicare a legii privind impozitul forfetar”, a declarat pentru MEDIAFAX Dragos Raducan, prim vicepresedinte executiv al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR). In schimb, ministrul Finantelor, Anca Dragu, a declarat pentru MEDIAFAX ca “se lucreaza la aceste norme la Ministerul Economiei si la cel de Finante” si “speram sa fie gata, si aprobate, pana la sfarsitul anului”.
Surse din industria turistica au precizat insa ca aceasta situatie nu este intamplatoare si ca normele de aplicare vor intarzia sa apara si dupa inceputul anului viitor, deoarece “multinationalele se opun introducerii acestei legi”. Pe de alta parte, “nici cei de la Fisc nu doresc sa renunte atat de usor la controale si amenzi, cu toate ca ar incasa banii mai usor la buget”. In plus, “alegerile au schimbat prioritatile” in institutiile publice, au afirmat sursele.
Citeste si?Impozite mai mici pentru patronii din turism si alimentatie publica – proiect de lege
La randul sau, Alin Burcea, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), arata ca introducerea impozitului forfetar va simplifica lucrurile. “Impozitul se va baza pe criterii materiale, concrete: numarul locurilor de cazare sau suprafata restaurantului. Pentru buget va fi bine, fiindca se vor strange mai multi bani, iar pentru contribuabili va scadea numarul controalelor, situatia simplificandu-se”. Liderul ANAT sustine ca, in acest fel, inclusiv cei care pana acum au evitat sa isi achite impozitele, intrand pe pierdere, vor trebui sa plateasca un impozit forfetar. “In Grecia, dar si in alte tari europene, se plateste un impozit forfetar in turism. Astfel iti poti face un plan de afaceri si iti poti proiecta business-ul”, a declarat Alin …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *