Blocul de 2 milioane de euro al statului, placat cu marmura de un senator PSD, inainte de vanzare: “Cand am venit aici, era ca o stana”

de Anca SIMINA Publicat la: 12.08.2013 18:50 Ultima actualizare: 12.08.2013 19:13

“Mi s-a parut mai linistit si l-am ales”. Asa explica senatorul PSD Ioan Chelaru cum a ajuns chirias la RA-APPS chiar in anul in care USL s-a instalat, post-electoral, la guvernare. Liderul PSD de Neamt a facut un calcul si a decis sa isi mute casa de avocatura, din provincie – unde e decan al Baroului Neamt – in centrul Capitalei. Pragmatismul l-a adus cu chirie la stat, la parterul unui bloc relativ nou, intr-un spatiu pe care l-a primit la inceputul anului, dar dupa ce Guvernul Ponta, in numele transparentei, a facut publica lista tuturor chiriasilor RA-APPS, refuzand ulterior sa o si reactualizeze.
Blocul de pe Strada Mihai Eminescu nr 102-104, la cateva cladiri distanta de cel rezervat de Guvern ministrilor, a fost in urma cu cateva saptamani scos la vanzare. Chiar dupa ce Ioan Chelaru incepuse, pe banii sai, sa-i schimbe fata. “Cand am venit aici era ca o stana. Am zis: a”Dom`ne, apare firma mea, o sa zica astia ca fac nu stiu ce”. Era daramat tot coltul. Si-am zis: a”Bai, cat mai costa, mai? Las” ca facema??” “, reconstituie istoria relatiei sale cu Protocolul de stat senatorul, cel care a coordonat personal “santierul”.

Cum a obtinut liderul PSD un spatiu RA-APPS in centrul Capitalei cu 8 euro metrul patrat? Ca si restul chiriasilor din Eminescu 102-104: a facut o cerere si i s-a aprobat. In blocul in care gandul intrat cu camera ascunsa pentru a vedea ce sanse are un cumparator de rand sa isi adjudece un apartament de peste 200 de metri patrati cu tot atatea mii de euro, stau, de mai multi ani, cu chirie, fundatia coordonata de Alexandru Cumpanasu si o editura cu doi angajati care aduce, din afara, mai mult a spatiu locuit de o familie.
Doua dintre apartamente au fost vandute de stat cu ani in urma – unul generalului Marcu Tudor, fratele europarlamentarului PRM Corneliu Vadim Tudor, si al doilea unui proprietar despre care vecinii spun ca este ba “cineva din Primarie”, ba “un procuror la Parchetul General”. Celelalte sapte, inchiriate in trecut de RA-APPS unor ambasade pentru personalul diplomatic sau unor firme obscure, ca sedii, sunt inca libere, dupa ce Regia, marind chiriile, si-a pierdut clientii.
Cea mai mare parte a spatiilor sunt scoase la licitatie. Daca nu se vand, pretul – in medie de 220.000 de euro – le va scadea cu pana la 30%, urmand sa se dea prin negociere directa. In orice scenariu, statul ar trebui sa ia pe blocul din Eminescu peste 2 milioane de euro.
Blocul statului, schimbat la fata de senatorul-coordonator de “santier”
Senatorul Chelaru, devenit in ultimele luni idolul locatarilor dupa ce le-a placat gratis cu marmura intrarea, este si ultimul venit. A luat, pe ultima suta de metri inainte de vanzare, unul din cele doua spatii comerciale de la parter si demisol, pentru casa sa de avocatura. “M-am inscris acum vreo sase-sapte luni, am tot asteptat sa mi se atribuie un spatiu. Mi l-au dat pe asta. Si am inceput sa il amenajez pentru casa de avocatura. Eu nu stau in Bucuresti, dar practic avocatura in Bucuresti”, explica Chelaru, pentru gandul, cum a ajuns chirias la stat.
Pe 171 de metri patrati senatorul PSD plateste 1400 de euro pe luna si are prin contractul cu RA-APPS garantia ca, cel putin un an de acum inainte, nu va fi evacuat nici de Regie, nici de noul proprietar, daca spatiul se vinde la licitatie.
Cu o luna inainte de data licitatiei, muncitorii au inceput sa schimbe marmura la intrare.

Foto: Anca Simina // Gandul
Coordonator de “santier” – insusi senatorul PSD, secondat din cand in cand de fiica sa, Ana Luisa Ursu, actual notar, pentru care Ioan Chelaru spune ca si-a si mutat cabinetul de avocatura. “Eu m-am ocupat. N-am fost anul asta nici in concediu din motivul asta”, arata senatorul, surprins de gandul in fata blocului.

Senatorul PSD, Ioan Chelaru, in postura de supraveghetor al lucrarilor. Foto: Anca Simina // Gandul
Oferta lui de a renova benevol intrarea? in bloc i-a picat la tanc RA-APPS, care a scos blocul printre primele la vanzare. Acest lucru i-a dat insa peste cap planurile chestorului Senatului.
“Eu cand am venit aici era ca o stana. Am zis a”Domne, apare firma mea, o sa zica astia ca fac nu stiu ce. Era daramat tot coltul. Si-am zis a”Bai, cat mai costa, mai? Las” ca facema??” La vremea aceea nu se punea problema ca va cumpara altcineva. Nu ma gandeam ca vine cineva sa cumpere. Credeam ca mergem cu chirie. Dupa aia a aparut decretul cu vanzarea, asta-i istoria. N-am sa mor pentru asta”, spune resemnat Chelaru, deocamdata chirias cu 8 euro pe metru patrat.

Blocul din Strada M. Eminescu 102-104, cu spatiul inchiriat de senatorul Chelaru. Foto: Octav Ganea // Mediafax
Senatorul care a cosmetizat blocul pe cheltuiala lui sustine ca nu el este acela care s-a inscris si la licitatie pentru spatiul comercial, scos la vanzare cu 218.400 de euro la a treia licitatie. “Daca imi dati voi banii, eu il cumpar. N-am. Si daca as avea, m-as gandi bine. E mult”, face un calcul liderul PSD. Este insa la curent cu mersul licitatiei: “S-a inscris cineva, a cumparat caiet de sarcini, unul era dimineata”.
Fratele lui Vadim Tudor, proprietar: “Nici in Tokio nu se percep asa niste chirii”
La usa demnitarilor de langa Piata Romana, vecinii de strada si-au varsat, in timp naduful. “Stricaciunile cine sa le faca? Sunt niste vecini de-ai nostri mai putin civilizati. Smulgeau dalele de marmura de la intrare si se bucurau cand le spargeau. Iar cand le-am atras atentia ne-au vospsit masinile”. Si-o aminteste Marcu Tudor, fratele lui Corneliu Vadim Tudor, fost deputat, acum general in rezerva si proprietar in bloc din 2004, cand si-a cumparat apartamentul de serviciu “in regim subventionat”, prin Ministerul Apararii.
Din ce isi aminteste Marcu Tudor, in cazul caruia procurorii cerceteaza in “dosarul Generalilor” modul de dobandire a apartamentului, blocul a fost construit in 1992 si dat in folosinta in 1994, apartamentele fiind inchiriate in special ambasadelor pentru personal diplomatic de rang inferior. E motivul pentru care in scara blocului a fost amenajat din start si un spatiu pentru paza. “Au fost locuinte de serviciu proprietatea statului si date in administrare RA-APPS: Statul le-a dat la procuratura, la ambasade. Cat au fost ambasadele, s-a platit paza de catre RA-APPS. Era vorba de securitatea acestor angajati din ambasade care sa nu va imaginati ca erau ambasadorii, dar erau secretari, soferi, consilieri. Cand chiriile au crescut si ambasadele nu au mai inchiriat, au considerat ca nu mai e nevoie sa se pazeasca blocul. Cei de la ambasade, unii dintre ei, au lasat dezastru in interior”, spune Marcu Tudor.

Marcu Tudor si Corneliu Vadim Tudor, in 2006. Foto: Andreea Balaurea // Mediafax
Veteran in bloc, Marcu Tudor evita sa spuna public numele vecinilor care au reutsit, ca si el, sa cumpere un apartament? “in regim subventionat”. “Sunt putini proprietari si cateva fundatii. Proprietari suntem eu si un procuror de la Parchetul General. Dar l-am luat in rate. Eu 20 de ani platesc rate la apartamentul asta. Cu chirie e o fundatie e a unui stomatolog si alta a lui Cumpanasu. Restul sunt libere, ca au crescut chiriile foarte mult si nu si le mai permit oamenii. Dorinta RA-APPS de a castiga bani multi a facut ca lucrurile sa ajunga in aceasta situatie. Ma gandesc la Mioara Roman, e o nebunie ce i-au facut. Nici in Tokio nu se percepe asa ceva. Au facut-o intentionat ca sa vina Becali, Copos, astia cu bani”, crede Marcu Tudor, retars la munte in timpul verii “chiar daca nu ne putem scoate de la intretinere”.
Fundatii, edituri si firme, pe fir cu RA-APPS. “Se vinde? Sunt inca in stare de soc”
Usa in usa cu generalul Tudor, a inchiriat o editura. Ca si fiundatiile, editurile si institutiile de presa au avut din totdeauna un regim privilegiat la RA-APPS, primind spatii BETA PRESS …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *