BNR vrea sa limiteze iar creditul pentru populatie. Expunerea bancilor a depasit pragul de alerta

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Potrivit oficialului bancii centrale, in prezent exista banci care acorda credite utilizand un grad de indatorare de pana la 70%. Aceasta inseamna ca un client poate accesa un imprumut a carui rata sa ajunga pana la 70% din salariul sau lunar.
„Finantarea acordata populatiei a depasit de cateva luni nivelul de semnal. Bancile acorda credite de consum in baza propriilor norme. BNR este doar notificata. Sunt institutii de credit care merg cu gradul de indatorare pana la 60-65, chiar 70% la suta, motivand ca aceste imprumuturi sunt acordate persoanelor cu venituri mari ale caror venituri disponibile raman semnificative chiar si dupa plata ratelor. Studiile noastre arata, insa, ca persoanele cu venituri mari nu se comporta diferit de cele cu venituri mai mici, in cazul aparitiei unor situatii de stress”, a spus Neagu.
Potrivit unei prezentari a acestuia, nivelul creditului pentru populatie se apropie de pragul maxim de la care BNR considera ca expunerea este periculoasa. In aceste conditii, explica oficialul BNR, apar riscuri atat pentru debitori cat si pentru stabilitatea financiara si economica.
Conform unor surse din piata, BNR tinteste un prag maxim al gradului de indatorare de 35-40% pentru creditele de consum, aceasta fiind una dintre variantele analizate. BNR arata, intr-un raport mai vechi, ca un grad de indatorare sustenabil este in jurul a 35%, pe care se pare ca il vizeaza acum.
Florian Neagu arata ca banca centrala este ingrijorata nu numai de ritmul de crestere al creditului, dar si de efectele majorarii ratelor de dobanda asupra unor categorii de debitori.
„Volumul de credit nou din ultimii ani l-a depasit pe cel dat din 2007 si 2008, cand aveam conditii minime in ceea ce priveste cursul de schimb. Exista acest risc, sa inlocuiesti riscul de pe cursul de schimb cu riscul de pe rata dobanzii, avand in vedere ca in ultimii ani ratele de dobanda au fost la minime istorice. Va veni un moment cand ratele de dobanda vor incepe sa creasca. Atunci, serviciul datoriei pentru populatie s-ar putea majora chiar semnificativ pentru cei mai vulnerabili”, a explicat Florian Neagu.
BNR a inceput sa iasa public cu avertismente privind cresterea indatorarii populatiei in primavara acestui an.
Citeste si Romanii pot obtine credite de nevoi personale online, in aproximativ 15 minute. Ce CONDITII trebuie sa …

spot_imgspot_img