Boboteaz: Patriarhia va imparti credinciosilor peste 6.000 de litri de agheasma.

Peste 6.000 de litri de apa vor fi pregatiti pentru sfintire de Boboteaza, agheasma mare fiind impartita credinciosilor care vor putea gusta din ea dimineata, pe nemancate, timp de opt zile, iar apoi o vor folosi numai pentru sfintirea caselor si a gospodariilor si in cazul persoanelor grav bolnave, relateaza Mediafax.?
La sarbatoarea Botezului Domnului, din 6 ianuarie, dupa Sfanta Liturghie, patriarhul Daniel va oficia Sfintirea cea Mare a Apei (agheasma mare) in fata Resedintei patriarhale, in jurul orelor 11.30.
Intrucat temperaturile sunt foarte ridicate pentru aceasta perioada, in curtea Catedralei patriarhale a fost inaltata o cruce din cetina de brad, impodobita cu flori si busuioc, in locul crucii de gheata din alti ani, cand era ger.
Joi au fost pregatite vase cu o capacitate totala de peste 6.000 de litri de apa care, dupa sfintirea de vineri, vor fi impartiti credinciosilor prezenti la Catedrala patriarhala.
Crestinii vor pastra agheasma mare in vase curate, fie amestecand-o cu cea pe care au luat-o de la biserica in ziua praznicului Bobotezei din anii trecuti. Ageasma mare, spre desosebire de cea mica, se bea numai in aceasta perioada, de opt zile, pana in 14 ianuarie- sfarsitul sarbatorii, dimineata pe stomacul gol insotita de o rugaciune.
Tot in aceasta perioada de opt zile (8 ianuarie – 14 ianuarie) agheasma mare mai poate fi folosita si pentru sfintirea caselor si a gospodariilor, a explicat, pentru Mediafax, parintele Ciprian Apetrei, directorul agentiei Basilica si preot …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *