Boc, impins in corzi. Senator PDL: „Nimeni nu-l mai vrea”. Udrea: „Guvernul nu trebuie sa fie o greutate care sa atarne de picioarele PDL”

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Mediafax Foto – Razvan Chirita
Nervi intinsi la maximum in PDL. Dupa o sedinta tensionata luni seara, in care in spatele usilor inchise parlamentarii democrat-liberali, in frunte cu Vasile Blaga, i-au sugerat lui Emil Boc sa-si dea demisia, presiunea pusa pe seful guvernului a crescut in prima zi a? sesiunii parlamentare, pe fondul boicotului opozitiei. Picatura care a umplut paharul a fost demisia senatorului Mircea Banias din PDL, care face ca majoritatea puterii in plenul Camerei Superioare sa atarne de doar un vot.? Situatia este cu atat mai critica cu cat in urma retragerii opozitei de la lucrarile parlamentului, activitatea in unele comisii in care USL avea majoritatea este practic paralizata.In acest context, tensiunile de cu o seara inainte au reizbucnit cu o mai mare intensitate printre senatorii PDL, care s-a reunit in doua sedinte succesive la finalul carora au decis ca situatia din partid trebuie transata cat mai curand. Astfel, sustin surse participante la discutii, senatorii democrat-liberali vor sa-l cheme martea viitoare pe Emil Boc, alaturi de conducerea partidului, si sa-l forteze sa ia o decizie in privinta mandatului de premier in fata parlamentarilor PDL. „Nimeni nu-l mai vrea pe Boc. Nu poti sa spui ca tu ai solutia si sa o tii asa la infinit”, a comentat un senator democrat-liberal, adaugand ca „indecizia premierului nu face decat sa dea senzatia ca PDL este o corabie care si-a pierdut carma”.
Scenariul unei demisii post-FMI
Miscarea de forta pe care parlamentarii democrat-liberali vor sa o faca vine in contextul in care, sustin surse din PDL, o demisie a premierului este luata in calcul dupa plecarea plecarea Delegatiei Fondului Monetar International, dar nu inainte de a se gasi o majoritate mai larga – in care sa se regaseasca si nemultumiti din PNL si PSD, carora sa li se garanteze colegii la alegeri -? care sa asigure o investire fara probleme a unui nou cabinet, cel mai probabil condus de un independent.
Tragerea de timp pana la luarea unei decizii ar fi justificata in plus si de repozitionarea Coalitiei dupa decizia Curtii Constitutionale privind comasarea alegerilor. Potrivit unor surse din PDL, magistratii ar fi obiectat ca nu se pot intrezice candidaturile la mai multe posturi – primar, consiliu judetean sau parlament, dar si faptul ca in actul normativ nu prevede clar cat este maximum pana la care se poate prelungi mandatul alesilor locali. In conditiile in care, sustin aceleasi surse, comasarea nu ar fi interzisa, ramane de stabilit modul in care alegerile se vor desfasura.
Daca UDMR sustine desfasurarea localelor si parlamentarelor simultan, PDL ia in calcul si ca cele doua scrutine sa se desfasoare separat, in iunie si in noiembrie. Mai ales ca, odata respinsa legea de Curtea Constitutionala, ea trebuie sa treaca din nou prin parlament, unde in actualele conditii este aproape imposibil ca timp sa parcurga toti pasii procedurali fara sa depaseasca termenele electorale. Potrivit legii in vigoare, data alegerilor locale se stabileste de guvern cu cel putin 50 de …

spot_imgspot_img