Bogatii care muncesc mult si din placere

Munca, un lux al celor bogati? Un raport publicat de Universitatea Oxford, citat de The Telegraph, vorbeste despre o categorie de lucratori din ce in ce mai numeroasa. Foarte bine educati, prosperi si activi, acestia ajung sa munceasca mai mult decat media populatiei.
Conform cercetarii, cei care au slujbe care le satisfac nevoile intelectuale si emotionale isi doresc in mai mica masura sa aiba timp liber decat cei care, neavand acelasi nivel de pregatire, sunt nevoiti sa presteze munci neplacute.
Desi ne-ar placea sa credem ca printre cei “obsedati” de munca se gasesc doar corporatisti nemilosi, interesati numai de bani si putere, multi dintre acesti specialisti sunt motivati de impresia ca munca lor este importanta si satisfacatoare. In aceste conditii, este de asteptat ca pentru aceasta categorie de oameni zilele libere sa fie privite ca timp si bani pierduti.
Efectul schimbarii de perceptie asupra muncii este vizibil si in statistici. In anii “60, cei care detineau o diploma universitara aveau si mai mult timp liber – adevarata masura a statutului social. In prezent, cei cu o educatie superioara muncesc mai mult pentru ca au ajuns sa isi defineasca statutul social in raport cu conditiile si rezultatele muncii lor.
Daca ar fi sa extrapolam concluziile unor studii recente despre adolescenti la care fac referire jurnalistii de la The Atlantic, satisfactia pe care o obtinem in urma unor activitati care …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *