Fostii ministri de externe ai Romaniei, printre care Adrian Nastase, s-au reunit vineri la initiativa sefului diplomatiei, Bogdan Aurescu, in cadrul Consiliului Consultativ al Ministerului Afacerilor Externe, anunta un comunicat al MAE. Fostii sefi ai diplomatiei au discutat prioritatile de politica externa ale Romaniei.
„La reuniunea de vineri au participat fostii ministri ai afacerilor externe Adrian Nastase, Teodor Melescanu, Adrian Severin, Petre Roman, Mircea Geoana, Mihai-Razvan Ungureanu, Adrian Cioroianu, Lazar Comanescu, Cristian Diaconescu, Teodor Baconschi, Titus Corlatean. Reuniunea, convocata la initiativa ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, marcheaza reluarea lucrarilor acestui format dupa cinci ani de la reuniunea anterioara.
Consiliul Consultativ al MAE este o platforma de dialog informal, reunita in scopul valorificarii expertizei existente la acest nivel inalt pentru consolidarea si dezvoltarea procesului de reflectie strategica a MAE asupra temelor de actualitate de politica externa.
a”Situatia actuala din mediul international, mai ales din punctul de vedere al securitatii in sens larg, cu precadere din vecinatatea noastra estica, impune o actiune cat mai eficienta a diplomatiei romane, iar sub acest aspect dumneavoastra puteti avea o contributie esentiala, datorita expertizei institutionale si profesionale considerabile pe care o detineti”, a declarat Bogdan Aurescu, in deschiderea reuniunii. Totodata, ministrul a subliniat importanta unei abordari consensuale la nivel national a temelor, sensibile prin definitie, de politica externa.
Participantii la reuniune au salutat reluarea activitatii Consiliului Consultativ si au fost de acord ca politica externa a Romaniei trebuie sa constituie o tema de consens national si de coeziune, intrucat beneficiarii demersurilor de politica externa, pe termen mediu si lung, sunt, in mod firesc, toti cetatenii tarii. In acest sens, ministrul afacerilor externe si membrii Consiliului Consultativ au pledat pentru o strategie de politica externa asumata ca proiect national de tara, care sa aiba ca obiectiv cresterea profilului international al Romaniei si imbunatatirea perceptiei statului roman in plan extern. De asemenea, a fost subliniata necesitatea unui efort mai amplu de explicare profesionista si clara, in societatea romaneasca, a temelor si obiectivelor de politica externa ale Romaniei, in actualul context international si regional complicat, care presupune o adaptare eficienta si rapida a modalitatilor de actiune diplomatica.
Dezbaterile s-au concentrat asupra provocarilor situatiei din Vecinatatea Estica, cu accent asupra perspectivelor crizei din Ucraina. Au fost, astfel, discutate dificultatile punerii in aplicare a acordurilor de la Minsk, posibilitatile de evolutie in continuare si caile de actiune ale comunitatii internationale. De asemenea, au fost abordate rezultatele contactelor diplomatice romano-ucrainene la nivel inalt, realizate recent, fiind dezbatuta cea mai buna modalitate de consolidare a relatiei bilaterale cu Ucraina, care cunoaste o evolutie pozitiva in ultimul an.
Printre temele asupra carora s-au concentrat discutiile au mai fost: sustinerea parcursului european al Republicii Moldova, combaterea riscurilor pe planul securitatii regionale, cu accent …