Bogdan Aurescu si George Maior s-au intalnit cu John Bolton, consilierul pentru securitate nationala al lui Donald Trump

Cei trei au discutat aspectele cele mai importante ale cooperarii dintre Romania si SUA in cadrul Parteneriatului Strategic, cu accent pe cooperarea in domeniul securitatii si apararii. Bogdan Aurescu a transmis mesajul presedintelui Klaus Iohannis catre presedintele Donald Trump, cu privire la angajamentul Romaniei si al sau personal pentru soliditatea Parteneriatului Strategic dintre cele doua state si dorinta ferma a Romaniei de a pune in practica toate deciziile luate cu prilejul intrevederii excelente a celor doi presedinti de la Casa Alba din iunie 2017, cand a fost convenita aprofundarea tuturor dimensiunilor Parteneriatului Strategic, potrivit unui comunicat al ambasadei Romaniei.?
Consilierul presedintelui SUA a exprimat aprecierea Administratiei americane pentru mesajul presedintelui Romaniei si pentru tot ceea ce face Romania in cadrul NATO, respectiv la nivel regional, tinand seama de pozitia strategica a tarii noastre si provocarile existente in regiunea Marii Negre.?
Bogdan Aurescu a amintit ca Romania si-a asumat, la nivel aliat si regional, rolul de partener strategic al SUA, inclusiv prin alocarea a 2% din PIB pentru cheltuieli de aparare. In context, Bogdan Aurescu a evocat atentia deosebita pe care Romania o acorda securitatii si responsabilitatilor ce tin de asigurarea ei, inclusiv in ceea ce priveste impartasirea responsabilitatilor la nivel aliat (burden sharing), cresterea capacitatii de aparare fiind in primul rand in interesul national al Romaniei, mai ales in actualul mediu de securitate regional fata de provocarile provenind din vecinatatea estica. De asemenea, a subliniat ca Romania este in 2017 pe primul loc intre aliatii NATO in privinta cresterii cheltuielilor de aparare (45%), 33% dintre acestea fiind alocate achizitiilor de echipamente.?
Cei doi interlocutori au discutat despre pregatirea summit-ului NATO din iulie, de la Bruxelles, si au cazut de acord ca este necesar ca in cadrul acestei reuniuni la varf sa fie acordata o atentie sporita situatiei de securitate din regiunea Marii Negre.
Consilierul prezidential, Bogdan Aurescu, a prezentat, de asemenea, viziunea promovata de Romania privind coerenta si coeziunea flancului estic al NATO, cu accent pe abordarea unitara si integrata intre nordul si sudul flancului estic si necesitatea cresterii capacitatii de reactie a Aliantei.
Consilierul prezidential, Bogdan Aurescu, a accentuat ca, in viziunea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *