Bogdan Aurescu: Facilitatea de la Deveselu este un proiect pur defensiv si in “niciun fel” impotriva Rusiei

de Departamentul Politic – Mediafax Publicat la: 14.12.2014 14:39 Ultima actualizare: 14.12.2014 14:40

Facilitatea de la Deveselu, care va deveni operationala in 2015, este un proiect “pur defensiv” si care “nu este indreptat in niciun fel impotriva Rusiei”, a spus, duminica, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, la o intalnire cu o delegatie a Congresului SUA,condusa de Michael Rogers (republican).

De altfel, acest scop si caracter al facilitatii de la Deveselu sunt conforme cu documentele Summit-ului NATO din Marea Britanie, a adaugat seful Diplomatiei, conform unui comunicat al MAE, remis MEDIAFAX.
De asemenea, “Facilitatea va spori protectia teritoriilor, populatiilor si fortelor aliate din Europa impotriva eventualelor atacuri cu rachete balistice din afara spatiului euroatlantic”, a mai spus Aurescu, la intalnirea cu delegatia americana, condusa de Rogers, presedintele Sub-comitetului pentru Forte Strategice din Congres.

Ministrul a evocat si “cooperarea extinsa la Baza Aeriana de la Mihail Kogalniceanu, in contextul tranzitului fortelor SUA si Aliate din si spre Afganistan”, considerand ca relatiile bilaterale in domeniile securitatii si apararii au un nivel “excelent”.
Conform MAE, membrii delegatiei americane si-au exprimat sprijinul pentru obiectivele partii romane, au multumit “in mod deosebit” pentru “contributiile semnificative” ale Romaniei in planul securitatii regionale, euro-atlantice si globale si au salutat “excelenta cooperare bilaterala” in cadrul proiectelor comune de la bazele Deveselu si Mihail Kogalniceanu.
Din delegatia condusa de Michael Rogers (republican, Alabama) au facut parte: Billy Long (republican, Missouri), Rick Larsen (democrat, Washington) si Madeleine Bordallo (democrat, Guam), precizeaza MAE.
Programul in Romania a inclus intrevederi cu oficiali romani, precum si vizite la bazele de la Deveselu si Mihail Kogalniceanu.
Delegatia se afla in turneu intr-o serie de state aliate si partenere din regiune.
Conform Business Insider, Rogers membru republican al Camerei Reprezentantilor aflat la sfarsit de mandat, a exprimat nemultumire in legatura cu strategia Statelor Unite de contracare a actiunilor Rusiei, cerand modificari in domeniul apararii antiracheta si capacitatilor nucleare, conform Business Insider.
Vineri, el s-a declarat preocupat in legatura cu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *