Bomba cu ceas care poate distruge PSD

Parlamentul a respins cererea DNA de urmarire penala a lui Victor Ponta, iar premierul pare sa aiba emotii reduse si in privinta motiunii de cenzura a PNL. Analistii politici sustin, insa, ca atitudinea social-democratilor va polariza electoratul si poate duce la prabusirea electorala a PSD.
Votul de marti prin care Camera Deputatilor a respins solicitarea DNA a demonstrat ca raportul de forte din Parlament a ramas, in linii mari, acelasi fata de momentul in care Victor Ponta a pierdut alegerile prezidentiale. Din voturile valabil exprimate, 231 au fost pentru “proiectul de hotarare de respingere a cererii de incepere a urmaririi penalea” a lui Victor Ponta , iar 120 de voturi au fost “impotrivaa”. Cum PNL are 112 deputati, din care au lipsit 9, reiese ca doar 17 parlamentari, cel mai probabil din randul independentilor, s-au alaturat Opozitiei. Chiar daca votul a fost secret, calculele si declaratiile oficiale ale liderilor politici arata ca PSD, UNPR, PC, PLR, dar si UDMR au votat in favoarea lui Victor Ponta.
Pentru premier, urmatorul hop va fi motiunea de cenzura, programata pentru vineri. Si in acest caz, seful Guvernului pare sa nu aiba emotii, chiar daca unii dintre aliatii sai au o atitudine nuantata.
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru un site maghiar ca era mai bine daca premierul Victor Ponta ar fi renuntat acum la guvernare, intrucat mai devreme sau mai tarziu va ajunge in aceasta situatie, insa atunci daunele vor fi mult mai mari. In opinia liderului maghiar, Ponta a”se izoleazaa” in politica nationala si in economie, astfel ca posibilitatea unei bune guvernari nu mai exista.
Cu toate acestea, Hunor nu pare dispus sa se implice 100% in daramarea Executivului. Intrebat in legatura cu motiunea de cenzura a PNL, Kelemen Hunor a spus doar ca UDMR nu va vota impotriva acesteia.
Si vicepremierul Gabriel Oprea pare sa joace la doua capete. El a confirmat ca a avut o intalnire separata cu presedintele Iohannis, fara participarea premierului Ponta, inainte de reuniunea oficiala de la Cotroceni pe tema Strategiei Nationale de Aparare. Oprea a dat asigurari ca nu va trada coalitia, dar a evitat sa spuna daca la Cotroceni i s-a propus functia de premier.
“Poate sa mi se propuna si functia de imparat. Nu spun ca mi s-a propus asa ceva. Mi s-ar narui toata munca de ani de zile. Daca mi-am dat cuvantul, nu credeti ca e mai logic si normal sa ma tin de cuvant? Vreau sa respect, sa fiu respectat si sa ajut tara astaa”, a comentat Oprea.
Polarizare sau apatie?
Cu o promisiune pe jumatate din partea UDMR si cu un refuz, cel putin pe moment, din partea UNPR, liberalii au sanse reduse sa darame Executivul. Sociologul Barbu Mateescu considera, insa, ca PSD a obtinut doar o victorie de moment si asistam la o criza care va avea efecte serioase asupra social-democratilor. “Modul in care a actionat PSD, prin votul de astazi, prin amenintarile la adresa Opozitiei, va avea ca efect polarizarea electoratului. Asa cum s-a vazut in 2012 sau in 2014, polarizarea are un impact serios asupra fortei care pierde alegerile. Cred ca sansele PSD de a supravietui perioadei urmatoare sunt destul de mici. Sigur, nu putem anticipa cat va …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *