BOMBA CU CEAS pe care sta economia mondiala

5 ani de criza economica

Economia mondiala se afla la cel mai scazut nivel din ultimii doi ani, in conditiile in care pietele din zona euro si cele emergente au rezultate slabe, iar pericolul deflatiei creste, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg in randul investitorilor.

Dintre investitorii intervievati, 38% au considerat ca situatia economiei globale se inrautateste, dublu fata de numarul celor care au descris astfel evolutia economica in luna iulie, cand a fost efectuat sondajul anterior.
De asemenea, ponderea investitorilor care evalueaza negativ starea economiei mondiale nu a mai atins o cota atat de inalta din septembrie 2012, cand Europa se afla inca in recesiune, potrivit Mediafax.
Economia zonei euro se afla in centrul ingrijorarilor investitorilor. Aproape doua treimi dintre cei intervievati au spus ca situatia economica a zonei euro se inrautateste, in timp ce 89% au raspuns ca deflatia reprezinta o amenintare mai mare asupra economiilor nationale decat inflatia anul viitor.
In ceea ce priveste politicile la nivel regional, numarul respondentilor care au declarat ca Banca Centrala Europeana (BCE) si guvernele nationale ingreuneaza situatia economica prin implementarea unor politici prea stricte a fost mai mare decat al celor care si-au aratat increderea in presedintele BCE Mario Draghi si in cancelarul german Angela Merkel.
Astfel, 43% dintre respondenti au descris politicile monetare ale BCE ca “prea restrictive”, prin comparatie cu 31% in luna iulie. In acelasi timp, 59% dintre investitori au o perceptie favorabila asupra presedintelui BCE, in scadere de la 74% in luna iulie.
Si perceptia asupra politicilor duse de Angela Merkel a avut de suferit in ultimele trei luni. Doar 45% dintre respondenti au caracterizat politicile cancelarului german ca favorabile pentru investitori, fata de 72% dintre cei intervievati in luna iulie.
Pe langa situatia economica din zona euro, investitorii sunt …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *