Biroul Roman de Audit (BRAT) a introdus un audit la costuri reduse pentru publicatiile cu tiraje de pana la 7.500 de exemplare, relateaza Mediafax.
Masura – care acopera deja perioada aprilie 2014 – martie 2015 – vine in intampinarea tendintei in crestere printre clientii de publicitate care doresc sa cumpere media mai mult pe baza unor criterii standardizate decat „pe vorbe frumoase”.
Noul serviciu introdus de BRAT permite publicatiilor cu tiraj redus sa beneficieze de aceleasi standarde de auditare, neutre, transparente, recunoscute de industrie, ca si publicatiile cu tiraje mari, cu toate avantajele pe care acestea le aduc, la un pret mai mic, ajungand in varianta auditului simplificat la aproximativ 1.000 de lei pe an.
Auditarea ajuta publicatiile locale sa se individualizeze in piata, inclusiv prin raportare la presa nationala, si sa arate ce audiente au, precum si profilul celor care citesc aceste publicatii. Acest lucru este cu atat mai important cu cat in industrie exista unele diferente de perceptie intre presa locala si presa nationala.
„Piata de media din Romania s-a maturizat, a evoluat si se adapteaza continuu la transformarile comportamentale ale consumatorilor. Vanzarea de publicitate presupune existenta unui produs performant. Pentru a-si fideliza clientii de publicitate, editorii trebuie sa aiba instrumente corecte si neutre de masurare. Vanzarea nu se mai poate face „pe vorbe”. Pentru agentii, cine nu este in BRAT nu exista sau nu doreste sa fie transparent masurat”, este de parere Stefan Iordache, COO Leo Burnett Group.
La randul sau, Adrian Voinea, director general al cotidianului Gazeta de Sud, explica: „Certificarea si/ sau auditarea independenta a tirajului distribuit pentru o publicatie, fie ca este mica sau mare, sustine statutul editorului, care se manifesta prin corectitudine si concurenta loiala in piata de presa. Totodata, existenta unor informatii certificate independent de catre o autoritate specializata in domeniu permite accesul editorului la licitatii publice si la clienti de publicitate nationali”.
Voinea mai spune ca unul dintre motivele principale pentru care editorii au recurs deja la acest tip de masurare a datelor de difuzare este credibilitatea oferita de auditarea independenta, pe baza unor standarde neutre, profesioniste si recunoscute de industria media. „Auditarea unei publicatii, indiferent de tiraj, ofera credibilitate, ofera date corecte despre caracteristicile audientei, transmite partenerilor din piata importanta transparentei acestor valori si mai ales reuseste sa creeze relatii bazate pe incredere”, spune Adrian Voinea, a carui organizatie a ales deja sa devina membru BRAT.
Voinea mai spune ca auditul este „o suma de date colectate si interpretate stiintific, de institutii credibile”, care „ajuta clientul sa isi formeze o parere asupra publicului tinta identificat si, mai ales, acesta achizitioneaza publicitate avand sentimentul ca a facut o alegere corecta, o investitie in promovare si nu o cheltuiala”.
Credibilitatea si cunoasterea foarte buna a audientelor sunt motivele enumerate si de agentii ca fiind marele castig al auditarii.
„Existenta datelor de audit confera mai multa incredere din partea clientilor in publicatia respectiva”, spune Rodica Petrescu, Research & Development Manager, Dentsu Aegis Network.
Iar Stefan Iordache este de parere ca, „prin auditarea tirajului, editorii transmit in primul rand certitudinea ca acea publicatie este o prezenta constanta, nu o aparitie meteorica in piata de print. In plus, prin furnizarea de date transparente, editorii pun bazele unui parteneriat solid, corect, profesionist”.
Un alt argument pentru folosirea acestui instrument oferit de BRAT este si „dreptul de a participa la licitatii publice care solicita acest lucru”, subliniaza George Lazar, directorul general al Monitorului de Botosani, care adauga ca …