BREAKING NEWS: Ambasadorul roman la Budapesta chemat de MAE ungar sa explice declaratiile lui Corlatean

Ambasadorul roman la Budapesta chemat de MAE ungar sa explice declaratiile lui Corlatean / FOTO: Mediafax

Nemeth a respins ferm acuzatiile lui Corlatean, potrivit carora legea ungara privind coeziunea nationala contine o strategie ungara de “recucerire a Bazinului Carpatic” si urmareste sa “repuna in discutie tratatele de pace de la Versailles”. “Textul legii contine tocmai opusul”, a declarat secretarul de stat, citat de MTI.Ministerul a respins, de asemenea, declaratiile lui Corlatean potrivit carora legea prin care se acorda cetatenia ungara “stabileste un criteriu etnic”.In realitate, afirma Nemeth, practica ungara, similara celei romanesti, le cere aplicantilor sa stapaneasca limba maghiara si sa aiba rude de sange cu cetatenie ungara.
“Concluziile nefondate” au ca scop sa calomnieze Ungaria si sa intimideze etnicii maghiari din Romania, a declarat Nemeth, adaugand ca eforturile declarate democratic ale comunitatii maghiare din Romania, inclusiv cererile de autonomie, sunt legitime si conforme practicii si normelor europene si internationale.Secretarul de stat i-a spus ambasadorului ca Ungaria continua sa fie implicata in dezvoltarea relatiilor cu Romania pe baza unui dialog sincer si obiectiv.
Ce i-a infuriat pe oficialii maghiari
Titus Corlatean a afirmat ca situatia actuala a relatiei dintre cele doua state a fost generata de lipsa unor reactii ferme din partea “presedintelui, premierului, Guvernului si institutiilor publice” in 2010, atunci cand Guvernul Fidesz, sprijinit de Jobbik, a adoptat legea privind “comemorarea Tratatului de la Trianon” si legea privind acordarea cetateniei ungare.
Ministrul de Externe a spus recent la Izvoru Muresului ca legea cetateniei ungare, despre are liderii maghiari sustin ca este similara celei romanesti, este “fundamental diferita de cea romana”.”Aceste doua legi trebuiau sa genereze si trebuie sa genereze reactii foarte clare politice din partea presedintelui, premierului si Guvernului si institutiilor statului. Pentru ca prima lege, privind Trianonul, stabilea foarte …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *