BREAKING NEWS: Financial Times: FMI nu vrea un al treilea acord cu Grecia

Financial Times: FMI nu vrea un al treilea acord cu Grecia

FMI nu vrea un al treilea acord cu Grecia, din cauza datoriei acumulate de Atena, si ia in calcul incheierea unui nou tratat abia in 2016, informeaza Financial Times. Pe de alta parte, mai multi oficiali germani sustin ca nu vor putea obtine aprobarea Bundestag-ului pentru acordul cu Grecia, fara participarea FMI.

Indatorarea ridicata si istoricul negativ in privinta implementarii reformelor descalifica Grecia de la un al treilea pachet de ajutor financiar din partea Fondului Monetar International (FMI), potrivit unui raport prezentat board-ului FMI de catre expertii institutiei internationale, informeaza Mediafax.
Recomandarea expertílor FMI, inaintata boardului, miercuri, ridica noi semne de intrebare daca institutia internationala se va alatura eforturilor Uniunii Europene de a salva Grecia de la colaps, scrie Financial Times.
Avand in vedere concluzia raportului, specialistii FMI vor participa la negocierile desfasurate, in prezent, la Atena pentru un nou program financiar destinat Greciei, insa institutia nu va lua timp de mai multe luni, sau chiar pana anul urmator, o decizie daca va participa sau nu cu fonduri proprii.Intarzierea din partea FMI ar putea avea consecinte semnificative, mai ales in Germania, unde oficialii au afirmat in mod repetat ca ar fi imposibil de obtinut acordul Legislativului de la Berlin pentru un pachet de 86 miliarde de euro destinat Greciei daca la acesta nu participa si FMI.
Reamintim ca liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia si-a asigurat promisiunea restructurarii datoriilor si finantarea pe termen mediu in cadrul unui pachet in valoare de 86 de miliarde de euro, care va permite tarii sa ramana in spatiul monedei unice.Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie, Grecia este, tehnic, in incapacitate de plata.

Premierul grec, Alexis Tsipras, a anuntat, joi, ca mai vrea un referendum. De data asta in interiorul propriului partid, Syriza, care trece printr-o criza fara precedent, dupa evadarea unui numar mare de parlamentari si ridicarea tot mai multor voci impotriva planului de salvarea Greciei, semnat de Tsipras la Bruxelles.

Tsipras a tinut, joi, un discurs in fata partidului in care a cerut convocarea unui congres de urgenta, pentru ziua de duminica, in care Syriza sa decida daca sustine sau nu al treilea plan de bail-out convenit de Guvernul de la Atena cu liderii zonei euro.”Exista o factiune care nu accepta analiza Guvernului care a semnat acordul de ramanere in zona euro in zorii zilei de 13 iulie. In acest caz propun un referendum pe acest subiect”, a spus Tsipras, citat de enikos.gr.Premierul elen, Alexis Tsipras, a avertizat, in prealabil, ca nu se va lasa santajat de rebelii din Syriza, partidul pe care il conduce. Mai mult, Tsipras i-a sfatuit sa sustina pachetul de reforme necesar pentru implementarea celui de-al treilea pachet de salvare, altfel va fi nevoit sa convoace alegeri anticipate, daca va pierde majoritatea parlamentara, potrivit Ziare.com.

Pe de alta parte, Ministrul grec al Finantelor, Euclid Tsakalotos, anunta, pe 25 iulie, ca solicita oficial ajutorul Fondului Monetar International. Raspunzand unei cerinte formulate pe 13 iulie, in cursul unui summit extrem de tensionat, de celelalte state din zona euro, Euclid Tsakalotos afirma, in cadrul unei scrisori deschise: “Dorim sa va informam ca solicitam un nou credit” din partea FMI.

Guvernul elen s-a pronuntat pentru un acord privind programul de sustinere financiara, care sa fie convenit pana pe 20 august, cand Grecia trebuie sa plateasca BCE 3,4 miliarde de euro.Guvernul de la Atena, dominat de partidul stangii radicale Syriza, intentiona, dupa castigarea alegerilor parlamentare din ianuarie, sa renunte la orice plan de ajutor din partea FMI, considerat partizan inflexibil al masurilor de austeritate, potrivit …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *