BREAKING NEWS: Klaus Iohannis retrimite Codul Fiscal la Parlament

Codul Fiscal este la mana presedintelui, acest avand un termen de doar 4 zile pana cand il poate prolumga. Potrivit Realitatea Tv, presedintel a decis astazi sa retrimita Codul Fiscal la Parlament au precizat surse.

Camera Deputatilor a aprobat miercuri, 24 iunie, Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala, cu 306 de voturi “pentru”, doua voturi “impotriva” si o abtinere.
Eugen Teodorvici, ministrul de Finante, a declarat la Realitatea Tv, in exclusivitate, ca l-a rugat pe Klaus Iohannis sa aiba o discutie pe tema subiectului, dar nu s-a intamplt nimic:
“”Raman optimist si l-am rugat pe presedinte daca doreste sa avem o discutie vizavi de codul fiscal inainte sa luam o decizie. Am avut azi astfel de discutii cu echipa dansului, am trimis toate datele solicitate, din pacate o discutie pe aceasta tema nu a avut loc si mi se pare de bun simt sa aiba o discutie presedintele cu ministrul de finante cu guvenrul pentru a se lamuri daca sunt chestiuni de lamurit, din pacate pana azi nu s-a intamplat acest lucru””.
Teodorovici si Iohannis au avut un schimb de replici de cateva secunde in timp ce presedintele ii saluta pe membrii Guvernului prezenti la Cotroceni pentru depunerea juramantului de investire in functia de ministru al Transporturilor de catre Iulian Matache, fost secretar de stat in acelasi minister. In momentul cand Iohannis a ajuns in dreptul lui Teodorovici, ministrul l-a intrebat: “Cum stam cu Codul Fiscal? Il promovati?” Presedintele i-a raspuns scurt: “Vedem mai tarziu”, scrie Mediafax
Iohannis a declarat miercuri, la BNR, ca inca analizeaza noul Codul Fiscal pentru a vedea daca acesta trebuie promulgat, el adaugand ca ca simpla scadere a taxelor nu garanteaza cresterea economica si nu ne permitem “experimente economice”. “As putea invoca, drept exemplu, noul Cod fiscal, pe care chiar zilele acestea il analizez, pentru a decide asupra oportunitatii promulgarii sale. Nu stiu cum s-a strecurat aprecierea ca acest Cod fiscal ar revolutiona finantele Romaniei, prin simpla reducere a unor impozite. Cred ca n-ar trebui sa ne preocupe doar scaderea taxelor, ci si maniera in care se face aceasta.
O asemenea schimbare este utila, insa fara sa puna in pericol anumite beneficii, cum ar fi sustenabilitatea finantelor publice, care a fost consolidata, cu eforturi serioase, in ultima perioada. In plus, aflati totusi in prag de an electoral, trebuie sa intelegem distanta dintre tentatia politica si realitatea economica”, a declarat presedintele, prezent la BNR, cu ocazia lansarii emisiunii numismatice “150 de ani de la nasterea Regelui Ferdinand”.
El a precizat ca, in contextul actual, atat economic cat si geopolitic, se impun abordari prudente, responsabile pentru starea finantelor publice, si echilibre economice. Iohannis a criticat in repetate randuri prevederile Codului Fiscal, pe care de altfel nici Banca Nationala nu-l aproba, temandu-se de eventualele dezechilibre economice care ar putea fi generate de masurile de relaxare fiscala, in conditiile in care macrostabilitatea a fost castigata cu “atata truda”, potrivit guvernatorului Mugur Isarescu. Isarescu a declarat miercuri ca misiunea viitoare a politicilor economice este de a pastra echilibrele macro restabilite cu greu dupa aparitia crizei, fiind o eroare sa ignori lectiile acesteia si sa cedezi tentatiei de a alege masuri cu consecinte temporare in detrimentul dezvoltarii pe termen lung.

Ministrul Finantelor a precizat, imediat dupa ce Codul Fiscal a fost adoptat de Parlament, ca impactul bugetar al masurilor, respectiv suma cu care ar urma sa scada veniturile bugetului general consolidat, este de 12 miliarde de lei, principala masura fiind reducerea TVA la 19% incepand cu anul viitor. “Romania se va putea lauda cu una dintre cele mai reduse cote TVA. Impactul bugetar pe care acest cod fiscal il are este la nivelul 12 miliarde de lei, este o suma pe care o lasam la nivelul mediului economic, la nivelul pietei, cetateanului”, a spus Teodorovici.
Pe langa reducerea TVA de la 1 ianuarie 2016, noul Cod Fiscal prevede si renuntarea la acciza de 7 euro centi la carburanti si la taxa pe constructiile speciale (taxa pe stalp), tot incepand cu anul viitor.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a recunoscut intr-o emisiune TV ca scaderea TVA-ului cu cinci procente, de la 24% la 19% va duce Romania in situatia de a depasi deficitul bugetar de 1,1% asumat pentru anul viitor.
Procentul real va fi undeva sub 3%, a precizat ministrul.
Intrebat cum comenteaza reactia Comisiei Europene si a FMI care sunt ingrijorate de aceasta masura, Eugen Teodorovici a raspuns: “Partenerii nostri internationali e normal sa aiba o pozitie conservatoare”, dar ca “E foarte important ca acest deficit bugetar sa fie mentinut sub 3%. La nivel european, sunt foarte multe state care au depasit cu mult tinta de 3%”.

In urma cu o saptamana, ministrul Eugen Teodorovici anuntase ca noul Cod Fiscal trebuie sa aiba acordul partenerilor internationali CE, FMI si Banca Mondiala. Acum pare sa se fi razgandit in aceasta privinta.
Comisia Europeana a criticat ieri intentia Guvernului roman de a reduce TVA la 19%, spunand ca o astfel de masura poate afecta negativ situatia fiscala a Romaniei. Anterior si FMI si-a exprimat pozitia critica cu privire la modalitatile de incadrare in deficitul bugetar. ?
Cum crede ministrul Eugen Teodorovici ca?vor fi acoperite gaurile din buget create de reducerile de taxe: o colectare mai buna la ANAF si un departament nou infiintat la Ministerul Finantelor care se va ocupa de cheltuirea mai eficienta a banului public si chiar de taieri, acolo unde este nevoie – acestea sunt masurile compensatorii pe care le-a anuntat la TVR ministrul Finantelor Publice.
“Sunt cel putin doua zone in care putem avea siguranta ca lucrurile vor merge conform planului nostru. Pe de o parte, o colectare mai buna. ANAF-ul are un rol foarte important si isi va intenficia in urmatoarea perioada rolul sau. ANAF a planificat, pentru 2015, 8 miliarde de lei la buget. Comisia Europeana a luat in calcul doar 4,2 miliarde de roni. Deci pe de o parte, o mai buna colectare. Pe de alta parte, la Ministerul de Finante vom infiinta un departament care va avea doua principale atributii: pe de o parte, sa dispuna o chletuire mult mai eficienta a banului public, iar pe de alta parte, sa taie, acolo unde este nevoie, dar fara a afecta investitiile, din cheltuielile nejustificate. La investitii in niciun caz”, a spus?Eugen Teodorovici.
Premierul Victor Ponta a anuntat duminica seara, dupa o consultare in rezerva de spital cu Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, ca exista “spatiu fiscal” pentru taierea cu inca un punct procentual a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *