BREAKING NEWS: Klaus Iohannis: Retrag increderea dnei Dancila. Solicit demisia dnei Dancila din functia de prim ministru

UPDATE?Declaratia completa a presedintelui Klaus Iohannis, transcrisa de Administratia Prezidentiala:
Buna ziua!
Ar fi trebuit sa am o intalnire la ora 11:00 cu doamna Dancila. Acea intalnire nu s-a mai tinut, dar asta nu are nicio importanta si nu schimba cu nimic lucrurile pe care oricum am intentionat sa le comunic astazi romanilor.
Intalnirea urma sa aiba ca tema centrala conflictul intre Guvern si PSD, pe de o parte, si Banca Nationala, pe cealalta parte. Asupra acestor chestiuni m-am mai exprimat si vreau doar sa repet doua lucruri.
Rolul Bancii Nationale a Romaniei este unul foarte clar determinat si calitatea principala a Bancii Nationale a Romaniei este independenta ei fata de vointa politica, fata de Guvern si fata de alte autoritati ale statului. Este foarte evident ca PSD pune sub semnul intrebarii si chestioneaza aceasta independenta. Acest lucru s-a putut vedea din declaratiile unor personaje din conducerea PSD si ma ingrijoreaza.
BNR nu poate sa fie acaparat politic de PSD. BNR trebuie sa ramana independent, pentru a putea pune in practica o politica independenta in interesul Romaniei.
A doua chestiune. Chiar si asa, este de dorit ca politicile BNR si politicile guvernului sa fie intr-o masura rezonabila corelate – asta inseamna discutate.
Pentru ca, evident, nu s-a intamplat acest lucru, am dorit sa mediez intre ei. Doamna Dancila nu a inteles acest lucru.
Saptamana trecuta in Guvern s-a discutat un document secret, un memorandum secret pe politica externa. Asta a fost o mare greseala, fiindca in chestiuni de politica externa, daca vorbim de documente secrete, care, evident, sunt sensibile – altfel nu ar avea de ce sa fie secrete – trebuia sa fie consultat Presedintele, lucru care nu s-a intamplat.
In Constitutie, in toate deciziile Curtii Constitutionale, in practica politica din Romania, se statueaza si se stie ca este nevoie, in interesul Romaniei, nu in interesul altcuiva, de o consultare institutionala intre Premier si Presedinte, ca este nevoie, in interesul Romaniei, nu in interesul cuiva particular, ca autoritatile publice sa colaboreze loial.
Aceste lucruri si aceste nevoi ale statului nu au fost intelese de doamna Dancila.
Pe data de 29 ianuarie 2018, doamna Dancila zicea asa: “Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea pentru propasirea spirituala si materiala a poporului roman, sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei. Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”. Este juramantul pe care il depunem noi, care obtinem si indeplinim dupa aceea demnitati publice.
Asta inseamna nu doar ca se respecta ad-literam Constitutia, legile tarii. Asta inseamna si ca se respecta principiul colaborarii loiale, ca se respecta nevoia de consultare in interesul statului roman intre Presedinte si Prim-ministru, ca se respecta deciziile Curtii Constitutionale, toate aceste in interesul Romaniei si al romanilor. Doamna Dancila a preferat sa execute ordinele venite de la partid.
Avand in vedere acestea, eu retrag increderea doamnei Dancila.
Dupa cum am spus, pe 29 ianuarie Guvernul a fost investit. Au trecut aproximativ 3 luni de atunci, 3 luni dupa care pot sa trag o concluzie.
Doamna Dancila nu face fata pozitiei de Prim-ministru al Romaniei si transforma astfel guvernul intr-o vulnerabilitate pentru Romania.
De aceea, solicit public demisia doamnei Dancila din functia de Prim-ministru al Romaniei.
Va multumesc!
______________________
UPDATE. Presedintele sustine o declaratie de presa la ora 11:00. Romania TV. transmite declaratiile lui Klaus Iohannis.
Ar fi trebuit sa am o intalnire la ora 11 cu dna Dancila.
Nu s-a mai tinut, dar nu are nicio importanta si nu schimba lucrurile.
Trebuia sa discutam despre conflictul dintre Guvern-PSD si Banca Nationala.
Rolul BNR este foarte clar determinat si banca este independenta. Este evident ca PSD pune sub semnul intrebarii aceasta independenta.
Ma ingrijoreaza. BNR nu poate fi acaparat de PSD.
Am dorit sa mediez intr ei. Dna Dancila nu a dorit acest lucru.
Despre memorandum
Saptamana trecuta s-a discutat in guvern un memorandum secret privind politica externa, ceea ce nu este in regula.
In politica externa institutiile statului trebuie sa colaboreze loial.
Acest lucru nu a fost inteles de dna Dancila.
Dna Dancila a depus juramantul. Asta inseamna ca se respecta ad litteram Constitutia si colaborarea loiala inztre inbstitutii. Toate in interesul Romaniei si romanilor.
Dna Dancila a preferat sa excute ordinele de la partid.
In aceste conditii, retrag increderea dnei Dancila.
Dna Dancila nu face fata pozitiei de prim ministru al Romaniei. Transforma guvernul intr-o vulnerabilitate a Romaniei.
Solicit public demisia dnei Dancila din functia de prim ministru al Romaniei.
_________________
UPDATE. Intalnirea ar trebui sa aiba loc la ora 11.00, insa sursele citate arata ca nici Viorica Dancila si nici Eugen Teodorovici nu vor veni la Cotroceni.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a atacat dur pe presedintele Klaus Iohannis pentru faptul ca “a convocat-o la Cotroceni pe premierul Viorica Dancila, declarand, joi seara, la Antena 3, ca “a inventat un conflict” intre Guvern si Banca Nationala, iar “asa ceva nu poate fi acceptat”. “Nu putem sa continuam asa, sa vedem ca nu se intampla nimic si toti sa fim niste pioni pe o strategie de campanie electorala a presedintelui Romaniei”, a afirmat Dragnea.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi seara, la Bacau, ca exista o tendinta accentuata in randul PSD de a arunca vina pentru inflatie si pentru cresterea dobanzilor in curtea BNR si ca trebuie sa inteleaga toata lumea, inclusiv PSD, Guvernul si presedintele Camerei Deputatilor, ca cea mai importanta calitate a BNR este independenta din punct de vedere politic, fiind o conditie esentiala de membru UE.
Citeste si: Iohannis, despre vizita in Israel: Premierul Dancila a plecat fara mandat. Cine stie ce intelegeri secrete face Dragnea cu evreii”Daca observam declaratiile facute si de membri ai Guvernului, si de nemembri ai Guvernului la televizor, atunci putem sa constatam ca exista o tendinta accentuata in randul PSD de a arunca vina pentru inflatie si pentru cresterea dobanzilor in curtea BNR. Exista, in acelasi timp, o incercare la BNR de a explica masurile pe care le-au luat ei”, a declarat presedintele Iohannis.El a mai spus ca trebuie sa inteleaga toata lumea, inclusiv PSD, Guvernul, presedintele Camerei Deputatilor, ca cea mai importanta calitate a BNR este independenta din punct de vedere politic, fiind o conditie esentiala de membru UE.
Citeste si: Dragnea, despre declaratiile lui Iohannis: Ele sunt considerate, si nu numai de mine, cu o anumita doza de antisemitism
“(…) Eu cred ca trebuie sa inteleaga toata lumea, inclusiv Guvernul, PSD, presedintele Camerei si asa mai departe, ca cea mai mare calitate a BNR este independenta. Si asta nu fiindca eu vreau asa sau ca este scris intr-o lege, ca mai nou legile se schimba dupa bunul plac al PSD. Nu, este conditie esentiala de membru in Uniunea Europeana. BNR trebuie sa fie independenta. BNR nu trebuie sa faca politica guvernamentala, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *